Спадът на цените на нефта на световните пазари кара Русия да преразгледа бюджета си

| обновено на 15.01.16 в 17:39
Дмитрий Медведев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският премиер Дмитрий Медведев се обяви за преразглеждане на заплатите на държавните чиновници и неефективната част на бюджета на страната. Днес руската рубла за втори път от началото на седмицата поевтиня рекордно спрямо американския долар и еврото.

Движението надолу на цените на нефта налагат Москва да коригира разходната част на руския бюджет и да го приведат в съответствие с очакваните приходи, като най-вече става дума за съкращаването на неефективната му част. Премиерът Дмитрий Медведев по време на заседание на правителството на Русия обяви, че падането на цените на световните пазари на нефта налагат сериозно орязване на разходите в руския бюджет. Той дори отиде и по-далеч в разсъжденията си, като каза, че цените на нефта могат да продължат да паднат и под 30 долара за барел. Премиерът подчерта:

Драматичното движение в цените на петрола, които ние виждаме в последните седмици и особено в последните дни, създава много сериозни рискове за бюджета.

Министерството на финансите на Русия предложи приходната част на бюджета на страната да бъде преизчислен върху  40 долара за барел, а не както бе предвидено досега на 50 долара. От своя страна и енергийният министър Александър Новак заяви, че справедливата цена на петрола на световните пазари е между 40-50 долара и обяви, че критично би станало положението, ако цените на „черното злато“ стигнат до нивата от 5 до 15 долара.

Същевременно и бившият руски вицепремиер и сега работещ като преподавател и влиятелен експерт Алексей Кудрин коментира, че се очаква през следващите между пет и седем години цената на „черното злато“ да се движи между 40 - 60 долара и предупреди, че планираната втора индексация на пенсиите в Русия да не състои заради липсата на приходи.

Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, съобщи тези дни, че се готви стресов сценарий за цените на петрола, ако спаднат до 25 долара за барел. Водещи експерти от престижния Гайдаровски икономически форум, който днес завърши работата си в Москва, предупредиха, че "Русия трябва да свикне да живее в епохата на новите реалности".

Към поредицата негативни новини, днес руската рубла, за втори път от началото на седмицата, поевтиня рекордно спрямо американския долар и еврото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24