Много селища в страната са без ток

Най-тежка е обстановката във Врачанско и Ловешко

| обновено на 17.01.16 в 17:02
Снимка: БГНЕС

Около 12 часа остана без ток софийското село Владо Тричков. Сигнали за подобна ситуация с електроснабдяването има и за квартал "Владая". Около 15.00 часа електроподаването във Владо Тричков бе възстановено.

От ЧЕЗ съобщиха, че най-тежка е обстановката във ВрацаБорислава Луканова от дружеството обясни:

Ситуацията на територията, обслужвана от ЧЕЗ, е доста усложнена. 400 екипа на "ЧЕЗ разпределение" работят за възстановяване на електрозахранването. Има много паднали дървета, като се отстраняват на ръце с резачки. Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. Тежка е обстановката във Враца, във Видин, в Монтана, в Плевен и Ловеч. Телефонните линии на ЧЕЗ са претоварени, но компанията има информация за всички засегнати райони, тъй като тя се получава автоматично.

Без ток и телефонни връзки от снощи са всички жители на село Малорад. Аварията няма да бъде отстранена в близките часове, съобщи кметът на селото Цецо Цоловски. По информация на "Хоризонт" и общинският център Борован също е без ток.

Десетки хиляди абонати на ЧЕЗ в община Монтана също са без електрозахранване. Авариите са причинени от тежък, мокър сняг по проводниците.

Стотици домакинства в област Ловеч са без ток. Снежната покривка на места вече е 45 см. Най-дебела е снежната покривка в Априлци. В Тетевен около 8500 души са без ток. Заради авария е прекъснато електрозахранването в селата Глогово, Галата, Градежница и Български извор. Екипите ще работят до отстраняване на авариите. Без ток са и няколко населени места в общините Ловеч, Троян и Угърчин. Областният управител на Ловеч Ирина Митева съобщи, че засега няма информация за бедстващи хора, но пътната обстановка в региона е силно усложнена. 

В Габровска област без ток са курортният комплекс Узaнa и няколко селa в подножието му, връх Шипкa, Соколския мaнaстир и квaртaлите нaоколо, кaкто и болницaтa зa лечение нa белодробни болести в Гaброво.


Повече от 100 населени места в област Велико Търново главно в общините Елена, Златарица и Стражица, са без електричество след обилния снеговалеж. Те са главно в община Елена, но и в Златарица и Стражица. Екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на авариите. Няма подадени сигнали за бедстващи хора.


В Пловдивско  около осемдесет процента от населените места в община Карлово нямат ток. Създаден е кризисен щаб под ръководството на кмета Емил Кабаиванов и добра организация за справяне със ситуацията в населените места в общината.Поддържа се постоянна връзка с ЕВН - Карлово, които са уверили, че ще отстранят авариите по електропреносната мрежа до 24 часа.


В четири общини в Пазарджишка област също е нарушено електрозахранването. Заради скъсани електропроводи има проблеми с тока във Велинград, Пещера и Брацигово. Без ток са шест села в Пазарджишката община, където са изпратени аварийни екипи. Затруднено е движението по дефилето в родопската част на региона. Снегонавявания има и по пътя Белово-Юндола.

Електропровод с високо напрежение се скъса на пътя Казанлък - Стара Загора в участъка до село Тулово. Жицата падна върху снегорин и по чудо не уби водача й.


55 селика в Търговищка област продължават да са без токзаради скъсани електропроводи. Екипи на "Е-Он" продължават работата по отстраняването на повредите. За утре е обявен неучебен ден в общините Антоново, Попово, Омуртаг и Търговище.


54 населени места в Разградска област са без ток, част от тях са и без вода. Заместник-областният управител Нуриет Срангалова съобщава, че най-тежка е ситуацията в община Лозница. От 16 населени места там ток има само в общинския център и в още две села. Към обяд няма данни за бедстващи хора и закъсали автомобили на територията на Разградска област. 

Заради обилния снеговалеж в Русенска област 18 далекопровода от мрежата за ниско напрежение са изключени и без ток са всички населени места с изключение на Вятово и град Русе. 


В Силистренско, в Ситовската и Главинишката община и в Алфатар няма ток. Без електричество са дуловските села Правда и Яребица, част от селата Руйно, Златоклас и Межден в община Дулово. 

Шест населени места в общините Благоевград и Якоруда са без електрозахранване заради скъсани кабели. Паднали дървета затрудняват движението в района на "Предел“ и по пътя за курортната местност "Бодрост“ над Благоевград. 


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обобщи данните от електроразпределителните дружества:

На територията на EVN 160 населени места са без електрическо захранване или 147 000 абонати, като най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електрическо захранване, на територията на област Смолян - 38 населени места. 

На територията на ЧЕЗ 400 са населените места без електрическо захранване, като този проблем се отнася до 183 690 абоната на ЧЕЗ. Най-тежко е положението на територията на област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, на територията на област Монтана  56 населени места

На територията на "Енерго-ПРО" също има проблеми. Без електрическо захранване са 397 населени места, или 120 000 абонати. Най-тежко е положението на територията на област Шумен - 68 населени места без електрическо захранване










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24