Виното като хоби и професия

БНР Новини
Снимка: архив

В днешно време светът предлага какви ли не развлечения, но най-лесният начин да се отпуснем след тежкия ден си остава един – да си позволим,да се поглезим с чаша качествено вино. Като младши кулинар и старши любител на виното, често се чудя как да комбинирам вечерята си с подходящ сорт вино. Е, вече няма нужда да се колебая, защото имам възможността за един ден да се науча как майсторски да съчетавам тези две блага. Къде? В новата българска винена академия Wine & Spirits Academy Bulgaria, която работи с английската такава Wine And Spirit Education Trust.

Wine and Spirit развива дейност в 66 държави по целия свят и позволява на хората да получат качествено висше образование в науката за вината и да превърнат хобито си в професия. През 2014 г. около 61 хил. студенти са завършили различни курсове от програмата. Още от 1969 г. професионалисти от винената индустрия получават сертификати, а от скоро такава възможност имат начинаещите ентусиасти и в България. Академията поставя виното на много високо ниво, помага му да излезе от рамката на забавлението и да се пренесе в дебрите на науката.

СнимкаДимитър Николов, WSAB лектор и винен експерт с 12-годишен опит, получил образование в ISG Chicago и Advanced Level в WSET London, разказва за атмосферата в дните на обучението:

Ние от академията предварително изпращаме учебните материали, за да могат участниците да дойдат подготвени. Обучението протича в интерактивна среда и завършва с изпит. За първо ниво има тест с 30 въпроса, чиито отговори после се проверяват в Англия. Ако 70% от отговорите са верни - получавате сертификат. Курсът се провежда в среда от 15 човека и трима лектори. Лекторите въвеждат всички в света на виното, прави се план за деня. Той включва дегустация преди обяд и дегустация след обяд. Има практическо обучение как се отварят бутилки с пенливо вино, бяло и червено вино. Следва уъркшоп за съчетанието на храна с вино. Обучението продължава целия ден. Примерен въпрос за първо ниво е „Какъв вкус се асоциира с вино, което е лежало в дъбови бъчви? А отговорите са: малина, пъпеш, ябълка или ванилия. Именно вкусът на ванилия се свързва с виното, което е лежало в дъб. Ние преподаваме за самото вино, за неговите характеристики, за спецификите на региона, от който идва, за сортовете, за световните практики.

Съратници на Димитър в обучението са Александър Скорчев – WSAB мениджър, номиниран лектор и винен експерт с 11 години опит във винената индустрия като главен сомелиер и байър, и Едуард Куриян. Те притежават WSET Advanced сертификати и са настоящи WSET Diploma студенти.

Обучението не е евтино, но е уникално и е подходящо за всяка автобиография. Лекторите разказват, че до скоро винената култура в България е била в застой, но през последните две години, тя магически започва да процъфтява отново и да настига другите европейски страни. Виненото образование градира в 4 нива – от начинаещи до експерти.

Един привидно аматьорски въпрос обаче се оказва доста сложен – как правилно да съчетаем виното с храна? Ето коментара на Димитър:

Колегите ми често казват: „Тук правилото е, че няма правила”. Това до голяма степен е вярно, но все пак има определени норми, които трябва да се спазват, когато съчетаваме храна с вино. Обикновено плътността на виното и плътността на соса на ястието трябва да са идентични, киселинността или сладостта също. Например трябва да съчетаем високоалкохолното плодово вино със сочно червено месо. Винаги се стараем да съчетаем основните характеристики в дадено ястие с подобни такива във виното. Има и практики, в които виното е точна противоположност на ястието. Има твърдения, че червените вина вървят само със сирена, или че не могат да се съчетават с риба. Това не е вярно. Има някои основни правила, които трябва да се спазват,но понякога случайно се получават чудеса.

Димитър, Александър и Едуард определят академията като сбъдната мечта. Какво по-хубаво от това, човек да превърне хобито си в професия. Свободните места за курсисти в академията свършват буквално за секунди. На начинаещите винени ентусиасти като мен пожелавам – „Наздраве и успех!”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10