Остри международни реакции на изстреляната от Северна Корея ракета-носител със сателит

| обновено на 07.02.16 в 11:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Северна Корея изстреля в космоса ракета-носител със сателит в нарушение на резолюциите на ООН. Тестът предизвика негативни реакции от съседните държави и световните сили, които свикаха извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Ракетата бе изстреляна над Жълто море точно в 9 ч. сутринта местно време. Американското стратегическо разузнаване потвърди, че тя е достигнала космоса. Не е потвърдено обаче дали е успяла да освободи преносимия сателит. Това само ще засили подозренията, че уверенията на Пхенян за мирен характер на космическата му програма са неверни.

Освен за извеждане на сателити, технологията може да бъде използвана и за пренасяне на ядрени бойни глави от междуконтинентални ракети. Изстрелването на ракетата идва точно месец след поредното изпитание на севернокорейска атомна бомба, което накара Съединените щати, Япония и Южна Корея да се заканят да накажат Севера с ожесточаване на международните санкции.

Реакцията на Сеул тази нощ бе да поиска по-бързо противодействие от Съвета за сигурност. Японският премиер Шиндзо Абе определи случилото се като абсолютно нетърпимо. Съветникът за националната сигурност Сюзан Райс заяви, че Съединените щати ще сторят всичко необходимо, за да защитят себе си и съюзниците си срещу провокативните и дестабилизиращи региона действия на Северна Корея. В разгара на изборната кампания в САЩ инцидентът със севернокорейската ракета бе коментиран и от кандидатите за президентския пост. Един от тях - републиканецът Джеб Буш, обяви, че ако бъде избран и ако се наложи, ще нанесе превантивен удар срещу Пхенян. Според експерти, цитирани от Франс прес, Северна Корея е все още много далеч от технологиите, които ще й позволят да отвърне на подобен удар.

Според Кристофър Хил - бивш американски посланик в Южна Корея това е просто тест по пътя на Пхенян към разработване на ядрено оръжие: Не мисля, че става дума за опит да се унижи Китай или за провокативно действие. Смятам, че е част от вътрешна изпитателна програма и ни показва, че Северна Корея просто не се интересува от позицията ни.
Часове след като Северна Корея изстреля ракетата, беше съобщено, че САЩ и Южна Корея започват формални преговори за разполагане на американски ракетни системи на корейска територия.
Китай изразява съжаление за решението на Северна Корея да изстреля ракета с дълъг обсег на действия, съобщи говорител на китайското външно министерство.
Руското външно министерство заяви, че изстреляната ракета ще предизвика решителен протест от страна на международната общност.  Франция на свой ред нарече изстрелването безсмислена провокация.
Съветът за сигурност на ООН ще се събере привечер българско време, за да обсъди мерки срещу Северна Корея, която само преди месец извърши поредния си опит с атомна бомба.
Пхенян възнамерява да продължи да изстрелва ракети-носители със сателити, съобщи агенция Интерфакс, като цитира изявление на севернокорейското посолство в Москва. Изявлението идва часове след като агенция Йонхап съобщи, че Северна Корея се готви за пети ядрен опит. Днешното изстрелване от Северна Корея на ракета носител следва да се разглежда като изпитание на бойна междуконтинентална балистична ракета, заявиха депутати от южнокорейския парламент след среща с представители на разузнаването. Оттам посочват, че Северна Корея разполага с технология за създаване на междуконтинентални балистични ракети и се готви за провеждането на пети ядрен опит.
Пхенян извърши по един ядрен опит през 2006, 2009 и 2013 година и в началото на тази година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24