Преглед на печата

"Разходите за образование растат, качеството не помръдва", пише вестник "Сега", позовавайки се на констатация на Българската стопанска камара в доклад от инициатива на Камарата.

В рубриката "Дебати" на вестника Светослав Терзиев припомня доклад на австралийската правозащитна Фондация за свободно движение, според който България е най-робската държава в Европа.
   
Вестник "Земя" публикува радиоинтервю с преподавателя от Велико Търново, професор Михаил Харалампиев, който подчертава, че образователният министър трябва да бъде част от гилдията на хората на образованието, а не част от политиката.
  

Професор доктор Андрей Захариев от Стопанската академия в Свищов предлага, в интервю за "24 часа", обществен борд да контролира висшето учебно заведение, в което от няколко години, има проблеми с управлението. Захариев е един от кандидатите за поста ректор.
  

"Стари водомери ни смучат парите", пише "Труд" на първа страница. Сметките за вода са много по-високи със старите уреди. От "Софийска вода" изпращат писма с предупреждение за това до абонатите си, на същото мнение са и от "Топлофикация". От двете фирми съветват водомерите да се подновят, отбелязва публикацията.

90 милиона евро субсидии за нови енергийни машини са предвидени за малките и средни предприятия от Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", информира "Капитал дейли".

Според "Телеграф" трета вълна грип ще ни атакува от юг, щамът "Швейцария" удари Хасково. Епидемиолози прогнозират, че грипът ще ни мъчи най-малко до края на февруари. "Новинар" съобщава "създадоха универсално лекарство за грип", което тепърва ще бъде подложено на тестове.

"Искането на оставка на Висшия съдебен съвет е брутално", казва в интервю за "Труд" Галя Георгиева, председател на дисциплинарната комисия към ВСС. Според нея на политиците им е удобно да оправдават неудачите в държавата с работата на висшите магистрати.

"Турция иска милиарди от Европейския съюз, но няма да спре бежанците", прогнозира, в интервю за "Стандарт" Славчо Велков, експерт по сигурността. Според него мафията видя в каналджийството нов доходен бизнес, а Европа ще страда, защото няма единна политика по мигрантския въпрос.

"Лондон тренира война НАТО – Русия" и статията на "Дейли телеграф", препечатана от "Монитор". Над 1800 британски войници са на учение в Йордания. Путин вдига по тревога южните армии, пише още в изданието.  

"Таванът на галерия "Квадрат 500" се руши", алармира "Дума" от първа страница. Ремонтът на сградата беше за милиони левове, припомня изданието. Директорката на галерията е обявила, че фирмата, извършила реконструкцията, ще поеме щетите.

"Линч за апаши", пише "Стандарт" по повод неуспешния опит за обир на инкасо автомобил в град Средец. "Разстреляха и пребиха до смърт двама крадци", допълва изданието.

"Монитор" допълва криминалната хроника от вчера с информацията "Обирджията напръскал със спрей гарда и заплашил касиерката". "24 часа" предлага разследване за това кога свидетелите на побоя над 18-годишния Тодор от Враца казват истината – дали по време на разпит в следствието или в медийните си изяви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24