ВСС проверява магистратите с депозити в КТБ

Снимка: БГНЕС
Етичната комисия на Висшия съдебен съвет започва проверка на магистратите с депозити в Корпоративна търговска банка. Това съобщи председателят на комисията Ясен Тодоров, преди да бъде уточнено, как ще се извърши тази проверка. 

Ще се изиска актуален списък от синдиците на КТБ. След получаване на точния магистратски списък Етичната комисия ще пише до Сметната палата, за да изиска информация за изисканото имотно състояние на магистратите от списъка, след което, ако се установи разминаване или недекларирани доходи, ще се решава за образуване на дисциплинарни производства. 

Ясен Тодоров разположи целия процес в рамките на месец, като уточни, че проверката ще е само за тези, които все още са действащи магистрати. Тодоров отказа да коментира размера на влоговете в КТБ на колегите си Васил Петров и Румен Георгиев, както и какъв е приемливият магистратски доход на съдия или прокурор с голям стаж. Той не се съгласи с политическите твърдения, че КТБ се е оказала банка на съдебната власт, както и с тези, които оповестиха, че появата на списъка с магистратските депозити точно сега е пореден опит да се подмени настоящият състав на ВСС.

Тодоров и бившата представляваща Висшия съдебен съвет Соня Найденова коментираха казаното вчера от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, че от списъка с влоговете излиза, че КТБ е била банка на съдебната власт:

Не съм ги преглеждал списъците от край до край, но видях, че има освен магистрати, много други вложители, които са или участвали в изпълнителната власт или са роднини на участници в изпълнителната власт, така че не мисля, че масовите вложители в КТБ са съдии, прокурори и следователи. Факт е, че се внушава, че най-големите вложители и тези с най-големи суми са магистрати, което пък определено не е вярно - коментира Тодоров.

Не съм сравнявала процентно колко от лицата в тези списъци са магистрати и колко не са магистрати. На мен лично ми се струва пресилено да казваме, че КТБ е банката на съдебната власт.

Две седмици след силно критичния към Висшия съдебен съвет доклад на Европейската комисия съдебните кадровици отговориха с пакет от мерки, които да залегнат в плана за действие на правителството по препоръките в евродоклада.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24