Отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски

| обновено на 19.02.16 в 18:27
Навършват се 143 години от гибелта на Васил Левски. На 18 февруари 1873 година край София е изпълнена присъдата на Апостола – смърт чрез обесване. Тази вечер в столицата ще се състои възпоменателна церемония, която БНР предава пряко от 18.00 часа.

По традиция центърът на всенародното поклонение е пред паметника на Левски в София. От ранни зори не спират да прииждат стотици хора, които оставиха цветя и отдадоха почит на делото на Апостола на Свободата. Организатори на възпоменателната церемония са Столичната община, Софийската Света митрополия и Общобългарският комитет "Васил Левски". Преди това в Софийската Света митрополия беше отслужена и панихида, а с литийно шествие от храм "Света София" до паметника, където е обесен Левски, хиляди столичани се събраха, за да почетат Апостола. Центърът на столицата е притихнал в памет на Левски. Слово да произнесе президентът Росен Плевнелиев.

В родния град на Васил Левски Карлово годишнината ще бъде отбелязана в църквата "Света Богородица", където ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. Митинг-поклонение ще се проведе на едноименния площад. Венци и цветя ще бъдат поднесени на гроба на майката на Левски – Гина Кунчева.

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана и във Враца, пред паметника му в центъра на града.

Отбелязването на годишнината в Ловеч 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски беше отбелязана с историческа възстановка на народна клетва на комитетски дейци и поднасяне на цветя на мястото, на което е заловен Апостола на Свободата, което е познато като Къкринското ханче. Там беше представена и историческа възстановка на народна клетва на комитетски дейци. От 17.00 часа в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч ще бъде отслужена панихида за Апостола, а половин час по-късно в Драматичния театър ще бъде представен концертът спектакъл "Възрожденски разкази" на ансамбъл "Чинари". Факелното шествие ще тръгне в 19.00 часа от катедралния храм, ще премине по улиците на Ловеч, през стария квартал "Вароша" и ще завърши пред паметника на Васил Левски. Организаторите от сдружение "Ловчанци" са осигурили над 500 факли и знамена. Няма да се допускат политически изяви, 

предупреждават организаторите, които са осигурили собствена охрана.

Днес Националният военноисторически музей е подготвил специална програма, с която да възкреси спомена за Апостола. Озвучените от актьори писма, писани от него и записките в личното му тефтерче, ще звучат през целия ден в музея, а за учениците са подготвени образователни програми с надслов "Васил Левски – вчера и днес".

Снощи в Карлово имаше възпоменателен митинг и заря. Апостолът на свободата беше почетен и във Велико Търново и Смолян с общоградско поклонение, митинг и тържествена заря.

Десетки граждани на Силистра почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски с венци и цветя, слова на признателност и стихове пред паметника му в центъра на града. Доростолският митрополит Амвросий се обърна към държавните мъже на България да спазват заветите на Апостола не само на думи, а на дело:

Да се научат от него какво значи и как трябва да се служи на българския народ и на майка България. Да престане портретът на Дякона да бъде само за благоукрасяване на техните кабинети, а да го чувстват като свой надзорник, как работят за България и дай Бог това да стане, а на него поклон. Бог да го прости.

Стотици граждани на Монтана поднесоха венци и цветя на паметника на Васил Левски в центъра на града. Преди това в памет на Апостола на свободата в църковния храм "Свети свети Кирил и Методий“ беше отслужена панихида.

Снимка

Гражданите на Габрово също почетоха 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Ученици припомниха заветите на Апостола на свободата по време на възпоменателното тържество.

Венци и цветя бяха положени пред морената, на мястото на някогашния женски метох в Габрово, където Апостолът на българската свобода е намирал убежище. На почетен караул застанаха ученици от местния клуб "Млад възрожденец". Преди това бяха наградени участниците в организирания от клуба конкурс, посветен на личността и делото на Дякона.  Жури от ученици отличи с първо място Явор Генчев от Априловската гимназия за есето му, озаглавено "Левски и мечтаната България". Според младия човек, за да постигнем мечтаното отечество, не се изисква много:

Било то смъртта на Левски, било рождението му, на такива дати кръгът се завърта и нацията отново има шанса да се обедини така, както някога. Днес едно обединение на нацията може да ни освободи от много проблеми и пречки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24