Преглед на печата

България е обявила за персона нон грата аташето по социалните и административните въпроси в турското консулство в Бургас Угур Емироглу, пише на първа страница "24 часа", като цитира агенция "Фокус". Като причина се сочи "осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

Емироглу, който е и духовно лице, не е желан заради активна религиозна дейност и работа в полза на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, посочва "Труд". Вестникът добавя, че преди него си е тръгнал и генералният консул в Пловдив Алпер Акташ.

"Капитал Дейли" цитира дипломати, според които намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут.

Анкара отвърна, като поиска София да изтегли представител на Генералното ни консулство в Истанбул, пише по темата "Стандарт". По информация на изданието става въпрос за българска служителка, занимаваща се с въпроси на църковните имоти. Според други източници е изискано да си тръгне генералният ни консул Ангел Ангелов.

Контраблокадата на граничните пунктове с Гърция беше вдигната в неделя сред призив на министъра на транспорта Ивайло Московски към българските превозвачи, пише "24 часа". Изданието публикува интервю с Московски, който посочва, че загубите от блокадата са в размер на десетки милиони, като точните цифри ще станат ясни, след събиране на информация от превозвачите. "Ще вървим по целия път да търсим компенсации и овъзмездяване на щетите", уверява министър Московски.

Междувременно българският адвокат Борис Харизанов от Петрич е пуснал жалба в гръцката прокуратура срещу незаконната стачка на гръцките фермери, пише "Монитор".

До момента няма данни за увеличен мигрантски натиск по сухопътната ни граница, пише "Новинар", като цитира думи на министъра на външните работи Даниел Митов пред Българското национално радио. По думите на Митов, страната ни по-рано е отправила предупреждение, че съвместното наблюдение с НАТО на бреговете на Гърция и Турция може да доведе до изместване на трафика на хора към сухопътните граници.

"Пенсионерите намаляват, но разходите за тях растат", отбелязва "Сега", в коментар на данни на Националния осигурителен институт. Причините за по-големите разходи са две - по-високият размер на новоотпусканите пенсии и осъвременяването на сумите по Швейцарското правило с 1,9% от миналото лято.

Финансовото министерство извършва подготвителни действия за изтеглянето на до 2 млрд. евро нов външен дълг, пише "Земя", цитирайки информация на БНР. Въпреки че от ведомството се въздържат от коментари, потвърждават единствено, че се извършват подготвителни действия, допълва "Земя".

Китайски компании проявяват интерес към българските пристанища, стана ясно по време на посещение на делегация от Китай в пристанище Варна, пише "Дума", като цитира Националното радио. Инвестиционните възможности тепърва ще се проучат, но става дума за всякакви варианти на сътрудничество, е посочил заместник-министърът на транспорта Антон Гинев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24