Павел Балев дирижира концерт от "Шедьоври на симфонизма"

| обновено на 25.02.16 в 11:40

Главният диригент на Филхармонията в Баден-Баден  Павел Балев ще дирижира концерта на Държавната опера  - Пловдив „Шедьоври на симфонизма“ в Концертната зала. В програмата са включени Концерт за цигулка ре мажор от Бетовен и Симфония N4 „Романтична“ от Брукнер. Гост солист е  Ясуши Ядеуе, концертмайстор на Филхармонията в Баден Баден.

СнимкаПавел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "КарлФлеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, на повече от 40 оркестри в Германия. 

Дебютира като диригент на 18 години, през 1995 сe дипломирa в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класовете по дирижиране на проф. Васил Казанджиев и проф. Георги Робев. През 1993 г. получавa наградата на Българското национално радио "Млад музикант на годината" и прави записи за БНР и БНТ. През 1995–1998 специализира във Ваймар, Германия. От 1995 e участник в програмата "Диригентски форум" на Германския музикален съвет, където в момента дава майсторски класове по дирижиране. 

Носител е на Първа награда от Международния конкурс за диригенти "Карл Мария фон Вебер" (1996), Първа наградана Националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата "Херберт фон Караян", представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003).

Павел Балев ръководи Камерната опера в Дрезден, работи като първи диригент и музикален ръководител на Оперните театри в Рощок (1999– 2002) и Хале (2002–2008), от 2007 г. е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, наповече от 40 оркестри в Германия. През 2010 г. ръководи оперния фестивал в Аванш, Швейцария. 

През 2012 г. дебютира в Операта в Цюрих с "Лучия ди Ламермур", откъдето всяка година получава нови покани за продукции до 2017 г. Работи в постоянно сътрудничество със СО на Датското радио; Националния академичен СО на Санкт Петербург; Националната опера и оркестър на Монпелие; Словашката филхармония; СО на Баварското радио; Държавната капела във Ваймар; Оркестъра на град Кан, Франция; Оркестъра на Палма де Майорка; Северохоландската филхармония в Гронинген; "Музикколегиум" Винтертур, Швейцария. 

Гостува многократно на оркестри в САЩ, сред които са симфоничните оркестри на Лъбок, Спокейн, Юджийн. През сезона 2015/2016 Павел Балев дирижира отново в Копенхаген, Цюрих, Мюнхен, Гронинген, както и на много други места в Европа. През сезон 2016/2017 е поканен да дебютира във Виенската държавна опера и ще работи отново в Цюрих, Санкт Петербург, Братислава, Монпелие, Винтертур. 

Сред солистите, с които Павел Балев изнася концерти, са Ане-Софи Мутер, Едита Груберова, Томас Хампсън, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Лука Пизарони, Рамон Варгас, Диана Дамрау, Пьотр Бечала, Ана Нетребко. Рециталите на Красимира Стоянова "Славянски оперни арии" и "Арии от Верди" под музикалното ръководство на Павел Балев получават "Международната награда за класическа музика 2012" - ежегодната награда на германската музикална критика, както и Наградата на германската музикална критика за 2014 г. Диригентът има реализирани записи с EBS, "Genuin" и "Bella Musica" и "Orfeo" с филхармония Вюртемберг, с камерен оркестър Хайлброн, Филхармония Баден-Баден и Мюнхен Радио оркестър.

От 2015 та година Павел Балев е професор по дирижиране във висшето училище по музика в Манхайм, а през декември миналата година представи Дания заедно с Датския национален оркестър на Европейския коледен концерт на Еврорадио.

През сезон 2016/2017 Павел Балев е поканен да дебютира във Виенската държавна опера през декември, където ще представи „Любовен еликсир“ на Доницети. Ще работи отново в Цюрих, Санкт Петербург, Братислава, Монпелие, Винтертур.

Интервюто на Галя Митева с диригента Пламен Балев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба за делото на Константин Иречек в България

Изложба, посветена на Константин Иречек (1854–1918), ще се открие в в къщата-музей „Хр.Г. Данов“ в Стария град.  Акцент в изложбата е престоят на Иречек в България и приносът му за българската история и образование.  Той е автор на първата академична история на България, бил е и министър на просвещението. Носител е на първия златен медал „За..

обновено на 14.12.18 в 11:02

Великите европейци – Фреди Меркюри

Книгата е „Добри поличби”, авторите – Тери Пратчет, Бог да го прости и Нийл Геймън, Бог да го поживи. Ангелът Азирафаел и демонът Кроули много харесват света и искат да го спасят. В опит да си успокои нервите, Кроули пъха в касетофона на „Бентли”-то касета с „Годишните времена” на Вивалди. „Мамка му!” – изкрещява обаче той, щом го заливат едни..

обновено на 12.12.18 в 11:04

Коледна изложба на пловдивските художници в ГХГ

Коледната изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година е приютена залите на Градската художествена галерия.  Ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика и скулптура, за млад автор, както и Наградата на кмета на Пловдив.  Тази година техните носители са: за живопис – Минчо Панайотов, за графика – Димитър Апостолов, за..

обновено на 10.12.18 в 16:22

Журналистката Евгения Атанасова представя книгата си за Кристо

Литературен салон SPIRT & SPIRIT и издателство Книгомания.бг представят журналистката Евгения Атанасова и книгата й „КРИСТО, ВЛАДО, РОСЕН И ПЛАВАЩИТЕ КЕЙОВЕ“ днес от 19 ч. в „Петното на Роршах" в Пловдив. Евгения Атанасова-Тенева е журналист и запален изследовател на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Автор e на документални филми и статии,..

публикувано на 04.12.18 в 05:43

Представят "Дебили - недраги" в Първо студио на Радио Пловдив

Книгата с епиграми „Дебили-недраги“ на Георги Кушвалиев ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив.  Писателят е първият носител на наградата „Крилатият козел“, учредена в памет на Радой Ралин, наречен „Козела“ в разработките на ДС за него. „Дебили-недраги“ е издадена във формата на изгорената преди 50 години „Люти чушки“, а..

публикувано на 04.12.18 в 05:35

Пенка Калинкова представя "Познатият непознат Пловдив"

Премиера на второто  издание на  книгата „Познатият непознат Пловдив“ на Пенка Калинкова  ще се състои в Културен център Тракарт. Първото издание се изчерпа  изненадващо бързо и продължават да я търсят, дори от чужбина, повечето са, разбира се, пловдивчани. Оказа се, че има все още хора, които се интересуват от миналото, от голямата история..

публикувано на 29.11.18 в 06:43

Творческа вечер на поета и преводач Кирил Кадийски

Творческа вечер на поета и преводача Кирил Кадийски ще се проведе на 28 ноември (сряда) 2018 г. от 17,00 ч. в Лекционната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“.  Той е сред значителните съвременни български поети, известен е с множеството преводи на творчеството му на различни европейски езици, носител е на престижни награди.  Изумителна е и..

публикувано на 28.11.18 в 08:10