"Правосъдие за всеки" с шествие за по-дълбока съдебна реформа

| обновено на 27.02.16 в 14:47
Снимка: БГНЕС

Дълбока реформа на прокуратурата и създаването на фигурата на независим заместник-главен прокурор за борба с корупцията поискаха участниците в "Шествието за правосъдие”. То беше организирано от инициативата "Правосъдие за всеки". Сред участниците в шествието, което тръгна от столичната Съдебна палата, беше и бившият правосъден министър Христо Иванов:

Има по принцип в живота две позиции: едната е да гледаме кое е възможно и кое е невъзможно, да не се отказваме, а другата - да опитаме да го направим. Хората са тук, мислите ли, че преди година, година и половина това беше възможно. Има много неща, които бяха невъзможни преди година и половина, които започнаха да се случват. Малко с определени жертви и трудности, напред, назад и т.н., но нещата се променят, пластовете се разместват, това е видно, обществени поръчки се отменят. Това, което е различно и очевидно, е промяната в общественото мнение, очевидно промяна в ключови обществени групи в самата съдебна власт, промяна в търпимостта на нашите европейски партньори. Дори и парламенът сега да подвие опашка и да не посмее отново да погледне този проблем, рано или късно тази реформа ще се случи.

Идеите на "Правосъдие за всеки", които са описани в седем точки, се намират и в парламента във вид на гражданска инициатива, по която след време депутатите трябва да се произнесат.

Активистите призовават и гражданите да ги подкрепят в настояването за дълбока съдебна реформа, чрез отварянето отново на Конституцията. В очакване на гражданите да дадат подкрепата си, тук звучи словото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от отбелязването на 135-годишнината от създаването на съда, станало известно със своята реплика - да кажем "не" на страха.

С аплодисменти беше посрешнат и следователят Бойко Атанасов, който в поредица от интервюта напоследък заяви, че в прокуратурата има шпицкоманда, която се занимава само с т.нар. ВИП дела. Шествието мина под знака на три думи: прокуратура, реформа и сега:

Главният прокурор заяви, че прокуратурата и МВР се движели след събитията. Трябва да видим какъв е системният проблем, така че те да влизат пред събитията и да упражняват съответната превенция, а не да се движат след тях и да се мъчат да отстранят последствията, които често са тежки и необратими – каза бившия депутат Владислав Величков.

Обяснението на следователя Бойко Атанасов, че неговото проговаряне е потънало в мълчанието на колегите му беше свързано с кадрите в съдебната система:

25 години се избират хора, без да се проверява моралът. Предполага се, че моралът е висок, щом знаят 3 текста от Закона.

Тези хора са тук, за да попитат в името на какво главният прокурор иска да запази своята неограничена власт, каза пред журналисти Христо Иванов и после призова гражданите да сложат край на гробищната омерта, визирайки думи на своя предшествник, сравнил съдебната реформа с местене на гробища:

България, благодарение на това гробище, в което може да се мълчи, в което се крият биографии, в което могат да се монтират дела на трупчета, се управлява не от институции, а от няколко души, които сутрин палят своите пури и с няколко есемеса взимат всички важни решения. Дали тяхното име е Пеевски, дали тяхното име е Доган, дали тяхното име е Борисов, това едетайл, но времето на тази игра свършва и вие сте залогът за това. Тази коалиция неформално е от хора, които искат да кажат: "Стга вече!“. Това е революция, това не е реформа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24