ЕК обяви план за отпадане на всички извънредни гранични проверки във вътрешността на Шенген

Снимка: архив

Eвропейската комисия обяви план за отпадането на всички извънредни гранични проверки във вътрешността на Шенгенското пространство до края на годината. От миналия септември 8 шенгенски държави върнаха граничния контрол помежду си заради нелегалния приток на мигранти през Гърция, Македония, Сърбия и Хърватия. За да се избегнат милиарди евро икономически загуби, Еврокомисята обеща затягане на мерките в Гърция и възстановяване на Дъблинското правило за връщане на бежанците в първата държава, откъдето са влезли в ЕС.

"Пътната карта“ цели да даде гаранции на страните в Централна, Западна и Северна Европа, че неконтролираният поток от хора, масово прииждащи по суша през няколко балкански страни, ще бъде прекъснат.

За да започне организирано разпределение на бежанците по квоти в ЕС първо те трябва да бъдат задържани и регистрирани в Гърция.

Не по-късно от 12 март правителството в Атина трябва да представи списък с всички необходими ресурси, от които се нуждае.

До края на месеца Комисията ще преразгледа гръцката система, за да се гарантира 100% ефективност за "горещите точки“ и те да регистрират всички пристигащи мигранти. Ще праща нова техника, ще се поправя и компютърната система ЮРОДАК за снемане пръстови отпечатъци, която сега дава грешки. До 22 март агенцията ФРОНТЕКС може да изпрати допълнителни гранични патрули в Гърция.

Планът предвижда също, ако отиде нелегално през границата в Германия или другаде в Шенген, всеки регистриран в Гърция кандидат за убежище отново да бъде връщан на гръцките власти. Брюксел обещава до юни да възстанови прилагането на Дъблинския регламент, според който отговорност за бежанеца нови първата Европейска страна, в която той е регистриран. В момента бежанци не се връщат на Гърция заради решение на Европейския съд по правата на човека свързано с лошите условия на настаняване.

Ако до 12 май гръцките власти не са поправили пропуските в охраната на външната граница, Еврокомисията веднага ще предложи задействането на чл. 26 от Шенгенския кодекс. Той ще позволи на Брюксел да управлява централизирано вътрешните гранични проверки в Шенген:

Целта е да преминем от едностранни решения за граничен контрол към координиран подход, за да можем да премахнем всички вътрешни проверки по границите до края на тази година, каза еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос. Той допълни, че изпълнението на целта зависи както от 28-те страни-членки на съюза, така и от съдействието на Турция, с която е предвидена среща на върха в понеделник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24