Полиция и армия проведоха съвместно учение "Граница 2016"

| обновено на 05.03.16 в 17:56
Снимка: БГНЕС
Военни и полиция проведоха съвместно учение "Граница 2016" в зоната за отговорност на граничното полицейско управление Петрич. Учението беше съвместно между Министерствата на отбраната и на вътрешните работи с цел да се провери готовността за реакция при нова миграционна вълна. 

На учението присъства премиерът Бойко Борисов заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, както и областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

СнимкаЦелта на учението беше силовите структури да бъдат подготвени да посрещнат засилен миграционен натиск, обясни по-рано Борисов и подчерта:
Именно затова го правим това учение на границата - за да сме подготвени за най-тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти, включително и със затваряне на КПП-то при мигрантска вълна или натиск от гръцка или македонска страна. Но българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки и че сме подготвени за най-тежък сценарий.

Много добра стиковка между МВР, нейните сили, "Гранична полиция", "Жандармерия" и съответно нашите Военновъздушни сили и бригадите, които са тук. Няколко стотин човека са дислоцирани в момента- над 400 и от армията, и от жандармерията, и от полицията. Те ще стоят постоянно тук. Разиграни бяха всички възможни варианти - проиграни са всички възможни места, като диги, където бежанци или нелегалните имигранти могат да заобикалят,  допълни премиерът на брифинг след "Граница 2016".

СнимкаОсновната цел беше в реална ситуация да видим разположението на силите, как изпълняват основните задачи и как са координирани усилията,  допълни Бъчварова и поясни:
Това е ситуация, която е нова, и от тук нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме синхронизирано. 

На базата на това, което видяхме в момента, можем да доразвием нашите планове и да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти, добави Бъчварова.

Това, което видяхме в рамките на един час, съдържаше няколко ситуации, които са възможни, включително и оказване на помощ, както и спасяване на пострадали хора. Можем да гарантираме на българските граждани, че сме в пълна готовност да реагираме, дори при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти,  коментира премиерът Борисов, като изрази задоволство от бързата реакция за организацията на учението.

СнимкаУчението "Граница 2016" беше подготвено в изключително кратки срокове, допълни генерал-лейтенант Попов, който също отчете отлично взаимодействие между силите:
Това е само началото - продължаваме с колегите от МВР и ще направим всичко възможно да си взаимодействаме по начина, по който се изисква от нас.

В учение "Граница 2016" участваха общо 50 единици специализирана техника, а три хеликоптера кръжаха над и около сградата на ГКПП "Кулата“. По-рано движението на граничния пункт в двете посоки беше спряно за час.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24