Един ден от живота на…

Вихрен Георгиев и неговата страст „Хората на София”

БНР Новини

Ако се разхождате непринудено в центъра на София и някой неочаквано ви снима… това може би е Вихрен Георгиев. Преди време той създава Фейсбук страницата People of Sofia („Хората на София“) като заимства идеята от Humans of New York („Хората на Ню Йорк“). Негова страст е да снима хората по столичните улици, а идеята за страницата е спонтанна. В момента тя се радва на повече от 92 хиляди харесвания. Личният албум People, в който са събрани улични фотографии на Вихрен, е първата стъпка. Също така има и собствен уебсайт. Откъде идва любовта му към снимането?

Снимка

СнимкаОще от малък съм запален по фотографията. Ходих на кръжоци в училище. После доста дълго време изобщо не снимах. Даже нямах камера. Преди около 10 години започнах да се занимавам любителски. И сега покрай People of Sofia… отговорност си е, не е просто ей-така. Хората очакват да се качват снимки.

Разглеждайки страницата, човек остава с впечатлението, че голям екип се занимава с поддържането й, със снимането, с обработването на фотосите и т.н. Но учудващо Вихрен успява да се справи с всичко сам, а това даже не е основната му работа. Той предпочита да работи без екип, защото се притеснява от творчески разногласия. Фотоапаратът е почти винаги негов спътник, а снимките никога не са планирани. Те са плод на интуиция и на емоциите, които го вълнуват в момента.

Снимка

СнимкаPeople of Sofia ме научи да съм по-търпелив. Да съм по-уравновесен, защото аз бях човек на крайностите. Помага ми повече да се замислям за хората. Станал съм по-детайлен, българите не сме такива. Ние сме „или – или”, „черно и бяло”, за нас няма нюанси и детайли. Както няма абсолютна истина, така и за един човек не можеш да кажеш със сигурност какъв е. Той сега е един, в дадена ситуация е друг. Българите са много категорични. Неточни сме и крайни, когато коментираме хора. Даваме квалификации, което е неправилно.

Снимка

СнимкаВъпреки многото фенове и техните положителни коментари, Фейсбук страницата се сблъсква и с хейтърство. След публикуването на снимки от миналогодишния гей парад вероятно предварително организирани групи атакуват снимките в страницата с негативни коментари, критики и доклади към Фейсбук. Вихрен смята, че това не е редно и  винаги се обръща към хората с уважение, цени индивидуалните предпочитания на всеки. Досега самият той не е имал пререкания с хора, които е снимал на улицата, а само няколко души са го помолили да свали фотографиите им от интернет. Младият мъж възприема снимките като изкуство и съхранени емоции, уловили духа на града.

Снимка

Винаги основната ми цел е, когато човек се види на снимката, да се хареса. Имало е снимки, които, колкото и да искам да кача, преценявам, че човекът не е излязъл добре и не я качвам. Винаги подхождам с уважение към хората. Много хора са ми казвали, че снимките са страхотни, доста хора си ги слагат за профилни снимки. Това говори само за себе си.

СнимкаЗа разлика от „Хората на Ню Йорк”, „Хората на София” не залага на портретни снимки, а по-скоро на спонтанни моменти от живота на столичани. Кратките интервюта на Вихрен с личности, които му се струват интересни и отзивчиви, допълват идеално снимките и допринасят за колекцията от емоции, улавящи духа на града. „Хората на София” вече е и книга, която обрисува градската среда и динамика, с много снимки на хора и ситуации, но залага още повече на личните истории на софиянци и гостите на столицата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10