Две досъдебни производства са образувани заради катастрофата на бул. "Черни връх"

Снимка: ОДМВР - Разград

Образувани са две досъдебни производства заради вчерашната катастрофа на столичния булевард "Черни връх", която завърши със саморазправа. Едното дело  е за самото пътнотранспортно произшествие, а другото за хулигански действия на двама  от шофьорите. В ареста за 72 часа е  Симеон Христов, който е ритал и удрял причинилия катастрофата Георги Милев, предприел неправилна маневра. В петък прокуратурата ще иска Христов да остане в ареста за постоянно. С по-леко обвинение е  Никола Маринов, който е ритал само автомобила на Милев. Засега той остава на свобода срещу парична гаранция от 300 лева. Замесник - районният прокурор на София Стефан Милев заяви:

На този етап обвинаемият не е дал обяснения, другият обвиняем също. Това е тяхна стратегическа позиция. По делото е назначена и психологична експертиза, която да изследва дали Христов, при нанасяне на телесната повреда, е действал при условията на афект, на силно раздразнение. Тоест това би облекчило наказателната му отговорност. Няма да я изключи, но ще я облекчи по по-леко наказуем състав на престъплението.

Защо в София през ден се случват такива инциденти? Обществото прибягва до саморазправа, вместо да изчака надлежната намеса на органите на реда. Ще бъдем безкомпромисни в опитите си да пресичаме такива прояви, тъй като при всички положения те подронват и авторитета на българските правоохранителни органи.

Милев коментира, че няма споразумение между прокуратурата и охранителите на Ивайло Борисов - Ториното по казуса с пребитото семейство на Околовръстния път.  Ако има желание, това трябва да бъде заявено не в сутрешните блокове, а в прокуратурата, а разговори ще се водят само за ефективни наказания, заяви Милев. Прокуратурата има готовност да внесе делото в съда, където ще иска най-малко 6 години затвор, заяви Милев.

И по двата случая ключово значение ще имат кадрите от телефони и камери, от които прокуратурата ще се възползва:

Искам да разсея тази манипулация, че видеозаписите и видеоматериалите не са законно доказателство. Напротив! Те са законно доказателство! Даже се чудя защо се налага това да бъде записано изрично чрез измененията в Наказателно-процесуалния кодекс! И до този момент съдебната практика е еднопосочна, че  видеозаписи от поставени устройства на публични места, които са заснели сцени на местопрестъпление, могат да бъдат използвани в наказателното производство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24