Франция настоя Салах Абдеслам да бъде екстрадиран и съден на нейна територия

| обновено на 19.03.16 в 01:20
Абдеслам Салах

Един от най-издирваните хора в Белгия за участие в атентатите в Париж от ноември беше арестуван при специална операция на полицията в Брюксел. При престрелка 26-годишният Салах Абдеслам беше ранен в крака и после отведен от силите на реда, след като 4 месеца се укриваше. При акцията в родния му квартал Моленбек Сен Жан са арестувани още четирима души, заподозрени за съучастие в терористичните атаки във Франция през ноември миналата година. На извънредна пресконференция, заедно с белгийския премиер, президентът на Франция Франсоа Оланд поиска бързото екстрадиране на Абдеслам, за да бъде съден от френските власти:

"Искам да поздравя белгийското правителство за полицейската акция, започнала преди много седмици. Не се съмнявам, че нашите съдебни власти бързо ще отправят молба за екстрадиране. Тъй като не за първи път отправяме подобни искания – убеден съм, че властите в Белгия ще отговорят възможно най-бързо, за което искам да благодаря на белгийското министерство на правосъдието", заяви Оланд.

Салах Абдеслам се смята за един от терористите на 13 ноември в Париж, заедно с брат си Брахим, който се самовзриви във френската столица. При атаките загинаха 130 невинни граждани. Абдеслам е с марокански произход, израснал е в Белгия, но има френско гражданство. Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел благодари на силите за сигурност:

"Беше свършена професионална работа, която доведе до тези важни резултати в борбата с тероризма. Те са в рамките на битката ни за демокрация и в защита на нашите ценности срещу тази ужасна форма на мракобесие", коментира белгийският премиер.

Правителството на Белгия е възложило на независимия национален орган за наблюдение на сигурността да преразгледа нивото на опасност след арестите. Откакто Абдеслам и съучастниците му се издирват, Брюксел е в трета, предпоследна степен на терористична тревога.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24