Четирима са обвинени за взривовете в завода в Горни Лом

Причина за трагедията е случайно възпламеняване на взривни материали

| обновено на 30.03.16 в 15:18
Снимка: БГНЕС

Четирима души са обвинени за взривовете в завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом. При инцидента на 1 октомври 2014 година загинаха 15 души.

Сред обвиняемите са собственикът на завода Валери Митков и действащата служителка от Министерството на икономиката Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия, която отговаря по отбранителните въпроси към Министерството на икономиката. В момента жената е в отпуск по майчинство, затова няма да бъде искано отстраняването й от длъжност. Другото високопоставено лице, макар и вече пенсионер, е бившият директор на служба КОС в МВР Божидар Василев. И двамата са обвинени във връзка с процедурата по даване на лиценз и контрол на основната дейност на завод "Миджур". Четвъртата обвиняема е Палма Иванова. Тя е отговаряла за условията на труд във взривилия се завод.

Още трима отговорни за трагедията е установила прокуратурата, но тъй като те са сред загиналите, няма как да им бъде повдигнато обвинение.

Очаква се обвинителният акт да бъде внесен във видинския съд до месец, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той и директорът на Националното следствие Евгени Диков бяха категорични, че взривът не е бил умишлен. До него се е стигнало след случайно възпламеняване на боеприпасите, но при пълно неспазване на технологичните правила за работа:

Фактически нещата са били свързани с грубото гонене на брой утилизирани мини на ден, свързани с поемане на допълнителни и допълнителни договорни задължения, в резултат на това случаен и неконтролиран източник на възпламеняване при утилизация и от там насетне последващи взривове поради наличието на взривни вещества, които са били струпани там - съобщи Сотир Цацаров.

Работило се е по примитивен начин, разбиване с чук на части, за да бъде изваден двигателят със секач за цветен метал или с дървени чукове, неща, които са абсолютно недопустими при работата по този начин. Всичко е направено очевидно за икономия на средства за оборудване, за създаване на нормални условия на работа - заяви Евгени Диков.

Цацаров и заместникът му, шефа на Националното следствие, Евгени Диков илюстрираха безотговорното отношение към боеприпасите на българска територия, обяснявайки как са били доставени те до нашата граница:

С конвой, с военна полиция, с противопожарни автомобили, начинът, по който са били превозвани - с обикновени наети тирове вече от българска територия до завод "Миджур“.

Главният прокурор припомни, че след инцидента в Горни Лом са били направени препоръки за организационни и законодателни промени до Министерския съвет и Министерство на икономиката, но без резултат:

Ако продължаваме по този начин, не искам да съм лош пророк, но тази черна серия няма да спре. В един общодържавен мащаб трябва да се направи нещо, за да може всичко това да не се повтаря.

Причината за трагедията е случайно възпламеняване на взривни материали, това са установили множеството експертизи. Данни за умисъл няма, но случайността представлява поредица от нарушения, коментираха от прокуратурата. Те започват още от начина, по който са били складирани боеприпасите в залата, в която стана взривът, около количеството, което е било поставено в едно от помещенията, съчетаването на повече от едно взривно вещество, неквалифицираните работници, работещи с примитивни, по думите на прокуратурата, уреди и при недопустими условия. Всичко това дава отговор на въпроса, защо се е стигнало до този взрив.
За 18 месеца 19 следователи са разпитали 50 свидетели, изготвили са 120 експертизи на ДНК на тленни останки, както и още десетки други експертизи, включително и една уникална за България. Прокуратурата е амбицирана да внесе до месец обвинителния акт в съда, като материалите на пострадалите и на наследниците на загиналите ще бъдат предявени на място заради огромния обем. Те са събрани в 160 тома. Делото ще се гледа във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24