Преглед на печата

"Пари няма, но кабинетът одобри военни поръчки за два милиарда и половина лева", е водещото заглавие на вестник "Сега". До 2020 година армията ни трябва да има нови изтребители, кораби и двигатели за МиГ-29. Според вестника включването на проекта за двигателите в решението на кабинета е изненада, тъй като се очакваше да бъде одобрена покупката на бронирани машини за пехотата.

"Капитал дейли" изчислява, че гласуваното от министрите решение струва по-малко - 2 милиарда и 200 милиона лева. Изданието цитира военния министър, който е пояснил, че проектът за купуване на техника за пехотата трябва да бъде преработен.

Повечето вестници днес избират за тема на първа страница ареста на директора на "Автомобилна администрация" - Цветелин Цветанов. "Втори шеф гърми за фалшиви книжки", е интерпретацията на "Стандарт". Вестникът припомня, че предишният ръководител на бившата ДАИ - Валентин Божков, беше арестуван преди три години.

"24 часа" допълва, че арестът е станал при акция на специализираното звено за борба с корупцията, заедно с Цветелин Цветанов са задържани 14 служители.

"Труд" пише, че акцията се е провела в пет града, корумпираните чиновници издавали, срещу рушвети, лицензи на превозвачи и шофьорски книжки.

На друга актуална тема е посветено водещото заглавие на "Дума" - "Софийските лекари против Москов", общопрактикуващите и министърът на се разбраха, протестът продължава. "Дори провалът на министър Москов потъна в хаоса на здравеопазването" е заглавието на коментар на вестник "Сега" по повод недоволството на джипита и болници.

В коментар в "24 часа" се казва: "Личните лекари и държавата трябва да си говорят. Само така всички ще спрем да плащаме чужди сметки".

"Монитор" припомня, че с промяна на наредба на МВР от утре, 1 април, 19 хиляди леки коли няма да могат да се движат заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност". Ако се плати 250 лева глоба и пълният размер на застраховката, колата може отново да се движи, гласи разпоредбата.

Вестник "Земя" пише: "Улица на името на Сергей Антонов предложи адвокат Консоло". Изданието цитира италианския професор по право Джузепе Консоло, който е гост на страната ни и който защитаваше Сергей Антонов преди 30 години в процеса за атентата срещу папа Йоан Павел Втори.

"Двама на ден избират смъртта, водещ мотив за самоубийство е конфликт в семейството." Това пише на първа страница на "Телеграф". Данните са от изследване на двама лекари-психиатри. По-често решават да приключат с живота си жителите на малките селища, мъжете са по-успешни самоубийци от жените, констатират специалистите.

Националният консултант по психиатрия - професор Вихра Миланова, казва в интервю за "Монитор", че дневни центрове биха могли да помогнат на пациенти с психически разстройства да се включат в живота на обществото.

"Вече никой не може да ви спре да смените доставчика на ток", напомня в интервю за "Труд" председателят на държавния енергиен регулатор Иван Иванов. Той пояснява, че процедурата е улеснена, тя влиза в сила от утре - 1 април, промяната ще става чрез ЕРП-тата. КЕВР е издала повече от сто лиценза, но колко от тях са реални търговци на ток, предстои да видим, казва Иванов.

"Зад протестите на таксиджиите се крие битката на две лобита", заявява в интервю за "Стандарт" Георги Харизанов, изпълнителен директор на Института за дясна политика.

"ДПС не си търси лидер, а своя Цветан Цветанов", коментира Георги Харизанов, бивш директор на "Напоителни системи" при предишното управление на ГЕРБ.

"Април идва с 30 градуса, по Великден ще се редуват дни със слънце и дни с дъжд", информира "Новинар".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24