Преглед на печата

"И черешовата реколта пред провал, 50 на сто от ранните сортове в Кюстендил са съсипани", пише "Новинар". Вестникът предупреждава, че българските плодове това лято ще са дефицит. Преди време собствениците на кайсии в Силистренско алармираха, че няма да има добра реколта.
"Мигранти плащат по 10 хиляди лева, за да получат наше гражданство", пише "Монитор". Догодина ще има доста сирийчета с българско гражданство, защото сирийски семейства решават децата им да се родят тук и да получат наши документи за самоличност заради членството ни в Европейския съюз.
Водещото заглавие на "Стандарт" информира, че едва 40 бежанци у нас са започнали да работят. Повечето наши работодатели отказват да наемат мигранти. 4 700 са получилите статут на бежанец от потърсилите закрила в България над 20 хиляди души. Повече от 14 500 от тях са избягали към Централна и Северна Европа.
Директорът на Европол Роб Уейнрайт, който беше у нас миналата седмица, каза на България, че повече се плаши от нашите каналджии, отколкото от бежанците, пише в коментара на вестник "Сега", в рубриката "Наблюдател". 
"МВР предупреждава за мода при крадците - обир, докато хората вечерят", съобщава "24 часа" на първа страница. В квартали с по-заможни жители, предимно в къщи, от началото на годината са хит кражби, при които, докато обитателите вечерят, крадците прибират пари и ценности.
"Приходите от ДДС при фирмени активи за лично ползване са нищожни", отчита вестник "Сега" след първия месец, в който фирмите внасят новия налог. Постигнатото ниво от един милион и 300 хиляди лева е далеч от очакванията на Министерството на финансите. Данъкът се администрира сложно, има и много неясноти по прилагането му, подчертава вестникът.
По повод този данък, изпълнителният директор на Агенцията за приходи Бойко Атанасов заявява в интервю за "24 часа": "Това е доказана европейска практика, не е нов данък." "80 процента от новите дългове вече се плащат в срок и не се налага да бъдат събирани принудително", отчита Атанасов.
"Капитал дейли" обобщава сделките за първите три месеца на годината. "Преобладават българските купувачи, най-вече в сделки с имоти, инвестиционните фондове предпочитат технологичните компании, а Делян Пеевски купува или мести активи. 
"Реформатори искат таван на харчовете, депутати от ГЕРБ намират това за налудничаво", пише вестник "Труд" по повод законопроектите за партийните субсидии.  Изданието припомня, че у нас един глас за партия осигурява 11 лева и това май няма да се промени, въпреки че в доста по-богатата от нас Германия тази сума е 50 евроцента. 
"Дума" пише за конфликта между Светия синод и предаването на БНТ "Вяра и общество". Синодът е забранил на духовници да участват, без да изложи мотиви. В подписки по храмовете в страната обаче пише, че е заради тезата на водещия по казуса с обявяването на Серафим Софийски за светец.
Топлофикациите започват да спират отоплението, защото температурите са високи и ще останат такива и през следващата седмица, информира "Телеграф".
Професор Лъчезар Трайков, невролог в Александровската болница, споделя, в интервю за "Монитор", "Открихме нова болест, още я бъркат с болестта на Алцхаймер". Откритото от професора и още двама невролози заболяване е между алцхаймера и вид деменция, предизвикано е от неизвестна досега комбинация от гени, външно е смесица от симптоми както на алцхаймер, така и на болестта на Паркинсон, и се проявява със затруднено организиране на всекидневието, с апатия и други специфични белези.
Посланикът на Сърбия в България Владимир Чурус заявява "Сърбия не е била никога член на военни съюзи и продължава да следва тази политическа традиция". Той подчертава, че страната му ще развива сътрудничеството с НАТО, но не забравя натовските бомбардировки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24