Нови правомощия за управлението на бежанците и тяхното разпределяне поиска Европейският съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС поиска нови правомощия за управлението на бежанците и тяхното разпределяне между държавите-членки. В момента бежански статут се получава след решение на националните правителства. И в двата предложени варианта от Еврокомисията се предвиждат задължителни квоти за разселване на бежанци.

Когато чужденец търси убежище в ЕС молбата му се разглежда от властите в страната, където той първо е попаднал. Според сегашните Дъблински правила правителствата на Италия, Гърция или България например имат суверенното право да дадат или откажат бежански статут.

Днес Еврокомисията предложи това правомощие да се прехвърли от националните администрации към Европейска служба за подкрепа в областта на убежището (ЕASO), базирана в Малта. Това би означавало пограничните държави да отговарят само за задържането на мигрантите в центрове, докато европейски служители решават кандидатурите им за убежище.

Мотивите са, че сегашната система от Дъблин не работи – наводнените от мигранти Италия и Гърция не могат да се справят с тях, а Германия спря да им връща обратно нелегално дошлите оттам, както изисква Дъблинският регламент.

Предлага се също автоматично разпределяне на бежанците по квоти между държавите, по подобие на вече приетата временна схема за 160 хиляди души.

Не искам да говоря за бреме, но трябва по-справедливо да си разпределим задълженията, каза гръцкият комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Размерът на квотите ще зависи от критерии като големина, богатство и "способност за интеграция“ на всяка държава, без да се споменават детайли за формулата на изчисляване.

Ако правителствата не са съгласни, Комисията предлага втори, компромисен вариант, в който запазва сегашната Дъблинска система. Към нея обаче пак ще се добави задължително квотно разпределение на бежанци, в случай, че държави по външните граници отново пострадат от миграционен наплив. Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК:

И двата варианта ще постигнат желаните резултати, независимо кой ще бъде приет. Но искаме да разберем кой от тях има най-добри шансове бързо да бъде одобрен преди лятото.

Законопроектите се нуждаят от квалифицирано мнозинство в съвета на вътрешните министри и гласуване в Европейския парламент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24