Владимир Чукич представя "Витрини" в галерия "Дяков"

| обновено на 07.04.16 в 16:37

Изложба под надслов „Витрини“ от Владимир Чукич се открива галерия „Дяков“. В нея авторът представя пластични рисунки и графики. Художникът е един от постоянните автори на галерията, която отбелязва 20-ата си годишнина.

"Витрини" затварят в пространствата си различни времена. Идеята идва от едно пътуване до Париж и неговите бляскави витрини. Но във "витрините" на Владимир Чуков  са времена- от миналото, бъдещето , настоящето. с фрагменти отмаски на траките, или милосърдието на Богородица, или стрела...

За  политическите витрини на времето, в което живеем, в тази изложба, няма място, казва авторът. Политиците - тях изобщо ги няма. Нищо не остава от тях. Никой не ги помни, казва художникът и добавя, че няма обикновени  хора. В далечното кърджалийско село, където е избрал да живее, само с неколцина жители, 80-годишният дядо Мехмед идва, и когато види негова картина, се разплаква...

Наполовина българин, наполовина черногорец, Владимир Чукич е един от онези български художници, които никога не оставят публиката безразлична към себе си.

Роден в Хасково, започнал да следва „Графика” във Великотърновския университет, който напуска, защото е сигурен, че личните му търсения и експерименти му дават много повече... Установил се в „личното си имение” в малко селце край Кърджали, той пътува по света - с изложбите си, но и по музеи и галерии, за да се наслаждава на изкуството на оставилите следа в цивилизацията, а и да сравнява своето изкуство с изкуството на съвременни автори.

Владо Чукич е реализирал десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участвал е в пленери и представителни за българското изкуство общи експозиции в Италия, Холандия, Русия, САЩ, Франция, Сърбия, Турция, Латвия, Полша, Германия.

Носител е на редица престижни награди, сред които са спечеления конкурс на СБХ „Сите дез ар” в Париж и годишната награда на галерия „Дяков” за 2010 г.

Негова „запазена територия” са графичните техники и рисунката, които го правят не само известен и разпознаваем, но и печелят респект. Изящество, ефирност, неподражаем финес – това са част от характеристиките на творбите му, които не позволяват творчеството му да бъде сгрешено с работи на друг художник. В последните години художникът разшири търсенията си и в областта на живописта, като първите му живописни работи бяха представени пред публика в галерия „Дяков”.

Интервюто с Владимир Чукич е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба за делото на Константин Иречек в България

Изложба, посветена на Константин Иречек (1854–1918), ще се открие в в къщата-музей „Хр.Г. Данов“ в Стария град.  Акцент в изложбата е престоят на Иречек в България и приносът му за българската история и образование.  Той е автор на първата академична история на България, бил е и министър на просвещението. Носител е на първия златен медал „За..

обновено на 14.12.18 в 11:02

Великите европейци – Фреди Меркюри

Книгата е „Добри поличби”, авторите – Тери Пратчет, Бог да го прости и Нийл Геймън, Бог да го поживи. Ангелът Азирафаел и демонът Кроули много харесват света и искат да го спасят. В опит да си успокои нервите, Кроули пъха в касетофона на „Бентли”-то касета с „Годишните времена” на Вивалди. „Мамка му!” – изкрещява обаче той, щом го заливат едни..

обновено на 12.12.18 в 11:04

Коледна изложба на пловдивските художници в ГХГ

Коледната изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година е приютена залите на Градската художествена галерия.  Ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика и скулптура, за млад автор, както и Наградата на кмета на Пловдив.  Тази година техните носители са: за живопис – Минчо Панайотов, за графика – Димитър Апостолов, за..

обновено на 10.12.18 в 16:22

Журналистката Евгения Атанасова представя книгата си за Кристо

Литературен салон SPIRT & SPIRIT и издателство Книгомания.бг представят журналистката Евгения Атанасова и книгата й „КРИСТО, ВЛАДО, РОСЕН И ПЛАВАЩИТЕ КЕЙОВЕ“ днес от 19 ч. в „Петното на Роршах" в Пловдив. Евгения Атанасова-Тенева е журналист и запален изследовател на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Автор e на документални филми и статии,..

публикувано на 04.12.18 в 05:43

Представят "Дебили - недраги" в Първо студио на Радио Пловдив

Книгата с епиграми „Дебили-недраги“ на Георги Кушвалиев ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив.  Писателят е първият носител на наградата „Крилатият козел“, учредена в памет на Радой Ралин, наречен „Козела“ в разработките на ДС за него. „Дебили-недраги“ е издадена във формата на изгорената преди 50 години „Люти чушки“, а..

публикувано на 04.12.18 в 05:35

Пенка Калинкова представя "Познатият непознат Пловдив"

Премиера на второто  издание на  книгата „Познатият непознат Пловдив“ на Пенка Калинкова  ще се състои в Културен център Тракарт. Първото издание се изчерпа  изненадващо бързо и продължават да я търсят, дори от чужбина, повечето са, разбира се, пловдивчани. Оказа се, че има все още хора, които се интересуват от миналото, от голямата история..

публикувано на 29.11.18 в 06:43

Творческа вечер на поета и преводач Кирил Кадийски

Творческа вечер на поета и преводача Кирил Кадийски ще се проведе на 28 ноември (сряда) 2018 г. от 17,00 ч. в Лекционната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“.  Той е сред значителните съвременни български поети, известен е с множеството преводи на творчеството му на различни европейски езици, носител е на престижни награди.  Изумителна е и..

публикувано на 28.11.18 в 08:10