Как да запазим традиционните български овощни видове?

БНР Новини
Снимка: wwf.bg

През последните години в България демографски и социални фактори водят до изоставяне на много от традиционните овощни градини, отглеждани в миналото. Това намалява сортовото разнообразие и ни лишава от ценни видове овошки. През април 2016 г. ще се проведе кампанията „Кулинарните тайни на природата 3“, която е част от инициативата за опазване на традиционните овощни видове. Целта е да се възстановят изчезващите сортове български ябълкови дървета – „Петровка”, „Айвания” и „Бухавица”, фигуриращи в списъка със застрашени сортове на Министерството на земеделието и храните, а също и други овошки. Инициатори на кампанията са WWF, клуб „Приятели на Врачански Балкан” и верига заведения за хранене, която ще предлага ястия по традиционни рецепти от района на природен парк „Врачански Балкан”. Така ще бъдат събрани средства за каузата. Повече по темата коментира Райна Попова от WWF:

Като отидем в плод-зеленчука и поискаме ябълки, рядко се сещаме да попитаме, откъде идват. В най-честия случай не са български. Сортовете, които ние разпознаваме, до голяма степен, са останали единствено в дворовете на нашите баби и дядовци на село. В магазините ги няма. Затова решихме да създадем тази инициатива, чрез която да обърнем внимание точно на този проблем. Ние целим съхраняване на биоразнообразието, защото, когато тези ябълки изчезнат от дворовете, което неминуемо ще се случи един ден, ще ги изгубим завинаги. Ние искаме да продължим тяхното популяризиране. Всеки може да има принос към това. Не е задължително да сте земеделски производител, за да развиете овощна градина. Като цяло приветстваме подобни самоинициативи, но дори само да посадите няколко фиданки от изчезващите сортове в собствения си двор или пред блока, би могло да подпомогне биоразнообразието.


За да бъдат опазени тези български сортове, ще бъде изградена моделна овощна градина на територията на природния парк. Тя ще е във вид на демонстрационен център, в който от една страна ще могат да се съхранят българските вкусове, а от друга – ще помага за по-добрата информираност на хората. Засега градинката ще бъде поддържана от доброволци. От WWF се надяват някой ден тя да се превърне в генна банка. Но защо е важно да консумираме местни овощни сортове?

Ние израстваме в един и същи климат с видовете около нас, което автоматично ни прави най-подходящи един за друг, пасват най-добре на организма и имунната ни система. Има смисъл да консумираме различни сортове местни продукти, не само, за да подкрепяме местните бизнеси, но и защото за нас самите има значение. Целта на инициативата е да достигнем до повече хора. Потребителят е този, който диктува правилата. В по-големите населени места започва да се развива самосъзнание, че качеството не е обвързано с външния вид. Ние трябва да търсим качеството и да сме готови да платим за него. Не искаме ябълките да са като нарисувани – еднакви, големи и червени.


На същото мнение е и учителят Георги Иванов, който освен с преподаване се занимава и с овощарство, завещано от родителите му. Той отглежда традиционни и по-малко познати сортове ябълки и череши в село Драговищица, Кюстендил. Георги обича да се занимава с градините си, но признава, че трудностите пред българските овощари са големи.

Кюстендилска череша
В последните години не се търсят вкусови качества. Хората, които идват да купуват череши искат големина – минимум 25 мм. в диаметър. Мерят ги с шаблони. Традиционната кюстендилска череша, която е безкрайно вкусна, вече не се котира, както преди. Трябваше да се отворят фабрики,например консервна фабрика, която да изкупува и преработва плодовете. Няма никакво развитие. Всичко си е по старому. Например миналата година хората тук набраха по тон, тон и половина череши и в същото време пунктовете за изкупуване затвориха и отказаха да купят. Черешите бяха оставени да стоят в гаражите на хората. Това не са ябълки или орехи, следователно се развалиха за два дни. Подиграват се с нас като отношение и цени.Решението според мен е по-широка реклама на нашата продукция. Трябва да има конкуренция, а не само един купувач на реколтата. Нямаме възможност да сме конкуренти на съседните държави, защото там продукцията зрее по-рано, а и субсидирането е много по-високо, коментира Георги Иванов.

Снимки: wwf.bg и Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10