Голямата награда от Четвъртия международен конкурс за домашно пиво тази година беше присъдена на Михаил Ферко от Словакия, който впечатли журито от дегустатори с тъмната и високо-алкохолна бира Айсбок. Пивото се открои с богат малцов вкус, сладост, галеща небцето отначало, лек горчив оттенък, след преглъщане и предизвикващ сетивата плодов аромат. Само с глас по-малко се размина от победата също неговата „TBD“ (Tobediscovered), „пиво с голям потенциал за развитие“, както го определиха част от дегустаторите. Категориите, в които се състезаваха домашните производители бяха: Белгийска пшенична бира (Wit), силни лагерни бири (bock), пушена бира (Rauch), американски IPA и експериментални бири.
Докато дегустаторите се мъчеха да постигнат съгласие, коя от участващите близо 90 вида бира е „Гранд шампион“, любителите имаха далеч по- разпускащ следобед. Близо 400 литра домашно и крафт пиво посрещнаха посетителите в столичния клуб „Терминал 1“, а пиенето беше „на корем“.
Председателят на Асоциацията на домашните пивовари Темелко Пампов разказа пред Радио България повече за конкурса и за създаването на бира в домашни условия:
Всички бири, които се представиха, бяха на изключително високо ниво. Финалистите бяха оценявани от компетентно жури, включващо Людмил Фотев, Свилен Кириловски, Йордан Ченков, Петер Богнар и др. С голяма мъка избраха „Гранд шампион“. И 5-те кандидата имаха всички качества, да бъдат победители. Трудно се намират на пазара толкова силно-алкохолни бири. Хоби-пивоварът прави всичко сам, включително и оборудването. След като бъде направена бирата и е споделена с приятели, тя винаги е тема за разговор и често се запалват и други хора.
Макар и замаяна от приятната обстановка в клуба и вече 4-ата изпита чаша, този път английски ейл, нямаше как да не забележа най-шумната и усмихната компания от хора – Обществото на колекционерите на бирени артикули в България.
Техният координатор Огнян Аспарухов сподели мнението си за събитието, а след това разказа за своята колекция.
Хубавото е, че всяка година се увеличават участниците, следователно се увеличава и броят на различните видове бири, а това е обогатяване на бирената култура на българина. Най-много ми хареса пушеният стаут (stout). Аз колекционирам подложки за бира – над 12 хил. от различни държави. Моите колеги събират капачки, етикети, кенове, чаши, бутилки, отварачки и т.н. Това, което ни обединява е бирата. Хубавата бира върви с добра компания. Надявам се, че част от бирите, които пробвах днес, скоро ще мога да си закупя от магазина. Това вече е факт за победители в предишни конкурси, които вече отвориха микропивоварни и радват феновете си от Варна (Гларус) до Горна баня (Blek Pine).
Лицата на винаги присъстващите на подобни събития бирени фенове се редуваха с нови физиономии на начинаещи запалянковци. Опашките пред щандовете за наливна бира се сливаха една с друга. Въпреки това, нямаше нито един сърдит поглед. Силата на бирата бе очевидна – създава уют и позитивни емоции. Начинаещият пивовар Васко с усмивка разказа:
Дойдох на конкурса с любителски и професионални цели. Идеята е да придобия базисни знания тук и да ги вложа в моето начинание. В началото за мен беше хоби. Родителите ми бяха против, защото използвах домашните тенджери. При първите опити имаше леки несгоди. Вече се занимавам по-професионално и си правя пивоварна инсталация, за да произвеждам по-качествен продукт. Няма нищо по-хубаво от споделената с приятели бира и от тяхното признание.
Домашното пивоварство печели все повече симпатизанти, а участниците в конкурса разказаха, че тръпката и емоцията, която им носи собственото производство, са завладяващи. С гръм и трясък беше разбит стереотипът за бирата като питие, радващо се основно на мъжка аудитория. Нежно женско присъствие имаше както в журито, така и сред домашните пивовари. Победителите по категории обаче бяха само мъже – Иван Вуков (белгийски вит), Михал Ферко (бок бири), Христо Цочев (американски IPA), Кирил Змирчюк (пушена бира) и Михал Ферко (експериментална).
Четвъртият международен конкурс за домашно пиво приключи с награждаване на най-добрите, много усмивки, ръкопляскане, пожелания за здраве и естествено – „Наздраве“.
Снимки: Луиза Лазарова
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..