Преглед на печата

"Заради продължителните дъждове седем реки са пред преливане", предупреждава, от първата си страница, "Новинар" и допълва, че от две села във врачанската община Хайредин са евакуирани 30 души. В близките дни се очаква повишаване на равнището на реките в Дунавския басейн, бедственото положение в Хайредин остава в сила и днес, пише още вестникът.
"Корнелия Нинова оглави БСП", пише "Дума" и допълва, че единствено Стефан Данаилов и Дора Янкова са избрани за членове на националното ръководство на партията още при първото гласуване на делегатите. Според "Земя", резултатите от 49-ия конгрес на Социалистическата партия са нова ера. "Стандарт" излиза със заглавието "Корнелия с курс "пълна промяна". Вестникът съобщава, че делегати на конгреса са я ангажирали с мисията парламентарната група на червените да промени подкрепата си за ограничения за гласуване в чужбина. "Труд" също избира водещото заглавие да е за смяната на върха в БСП "Фейслифт на столетницата". "24 часа" пише: "Вожда Корнелия Нинова стана Председателката".
"19 хиляди военни и полицаи искат от НОИ по-висока пенсия", пише "Сега". Данните са към началото на март. По повод влязлата в сила, от началото на годината, възможност за промяна на пенсионния фонд, изданието пояснява, че хората с най-ниски и с най-високи пенсии няма да могат да получат повече пари, дори и ако се откажат от частния фонд и се прехвърлят в НОИ.  
"10 компании искат да проверяват пенсионните фондове и  застрахователните дружества", съобщава "Капитал дейли". По-късно тази година започват стрес тестовете на тези фондове и дружества, договорите трябва да са сключени до 17 юни. Комисията за финансов надзор оповести списъка с одобрените одитори, а дружествата трябва да изберат с кого от одобрените да сключат договор, пояснява вестникът. 
"Монитор" информира, че броят на безработните българи в Германия се е увеличил и вече 22 хиляди нашенци получават помощи там. Над две хиляди майки са прехвърлили детските си надбавки в чужбина. Справката е на германската Федерална агенция по заетостта, изготвена специално за вестника. Най-много чуждестранни пенсии за българи се изплащат от Германия, Гърция и Испания, казват от НОИ.
Вестник "Сега" информира,че тристранният съвет в Министерството на образованието е обсъждал увеличение на учителските заплати. Представители на синдикатите информират, че екипът на вицепремиера Кунева се е ангажирал да поиска актуализация на бюджета, за да се удовлетворят исканията както за по-високи заплати, така и за увеличаване на допълнителните плащания на педагозите. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов споделя, в интервю за "Монитор" "Очаквам спекулации за изтичане на информация за матурите". Той уверява, че няма промяна в начина, по който зрелостниците ще бъдат оценявани.
От Федерацията на потребителите алармират, че "Топлофикация София" е подала искове в съда срещу 150 хиляди абонати. Хората не знаят как да защитят интересите си в съда и насрещните искове са много малко, поясняват от федерацията. Адвокати на осъдените твърдят, че сметките за потребявано парно и топла вода са надписани в пъти. От Сдружението за правна помощ на потребителите настояват Върховния касационен съд да изпрати искане в съда на Европейския съюз в Люксембург за тълкувателно решение дали директивата, според която "Топлофикация" няма право да иска каквито и било пари за непоискани от абонатите услуги, важи за такса "Сградна инсталация" 
"24 часа" информира за нова българска следа в "Панама пейпърс" . Офшорка с български директори е разследвана на Вирджинските острови. Преписката, от 2012 година, е пратена на Софийската градска прокуратура. 
Според "Телеграф", случаите на раждане извън болницата се увеличават, те стават и с помощта на акушерки. Ако родилката ражда в болница, но желае домашни условия там, това й струва 4 хиляди лева, подчертава вестникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24