Бинали Йълдъръм беше избран за нов председател на управляващата партия в Турция

| обновено на 22.05.16 в 18:02
Бъдещият премиер на Турция и бившият премиер на Турция на извънредния конгрес на управляващата партия в Анкара
Снимка: БТА

Досегашният министър на транспорта Бинали Йълдъръм беше единодушно избран за нов председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция с гласовете на 1405 делегати, присъстващи на извънредния конгрес. 

По процедура той ще поеме и поста на премиер на Турция.

В своята реч на извънредното заседание на управляващата партия новият й лидер подчерта, че смените във властта са начин за по-добро управление. Бъдещият министър-председател определи и като приоритет въвеждането на президентска система на управление и промяна в действащата Конституция.

Най-важната мисия на правителството е да промени основния закон и да въведе изпълнителна президентска власт, посочи по време на словото си пред делегатите Йълдъръм, като подчерта и борбата срещу тероризма в лицето на Кюрдска работническа партия (ПКК) и допълни - ще изкореним из дъно тероризма от Турция.Ние имаме едно общо знаме, една държава и една родина. 

Европейският съюз трябва да прекрати "объркването" по отношение на миграционните политики,
подчерта още Бинали Йълдъръм, който
 докато говореше, пресипваше и трудно успяваше да овладее гласа си, макар че речта му често беше прекъсвана от бурни аплодисменти.
На днешния конгрес се демонстрира още веднъж здравата връзка на Партията на справедливостта и развитието с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е неин създател, както и фактът, че всяка смяна в лидерството или в стратегията на партията ще става безпроблемно само, ако е утвърдена от него. 

Делегатите изслушаха на крака посланието на президента Ердоган, в което той акцентира върху единството и приемствеността в партията като гаранция за стабилността на Турция, а също и на борбата срещу тероризма.

СнимкаНовият лидер и бъдещ премиер на управляващата партия, който по професия е инженер, е определян като основен изпълнител на най-големите инфраструктурни проекти на Ердоган, но и като опитен бюрократ. Йълдъръм се ползва с изключителното му доверие, но и с това на партията.

Бинали Йълдъръм ще се изправи пред големите предизвикателства, пред които е изправена и Турция - гражданската война в Сирия и бежанската криза, както и външната политика и икономиката на страната. 

Според анализатори с избирането му за лидер, фактически се преминава към полупрезидентска система и затова те прогнозират, че Йълдъръм ще бъде и помощник на Ердоган.

Избран беше и Централният изпълнителен съвет на Партията на справедливостта и развитието от 50 души. От списъка отпаднаха имена, които се ползваха с много власт като вицепремиерите
Ялчън Акдоган, Нуман Куртулмуш и Джемил Чичек, а също и настоящият министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, за когото се говори, че ще бъде сменен в новия проектокабинет. 
Предвижда се Ердоган най-късно утре да връчи на Йълдъръм мандат за съставяне на правителството, като проектокабинетът няма да има проблеми за вота, тъй като управляващата партия разполага с необходимото мнозинство в парламента. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24