БСП ще проведе вътрешнопартийно допитване за президентския вот

Партията предлага налагане на мораториум върху изборните правила

| обновено на 04.06.16 в 15:30

БСП взе решение за провеждане на вътрешнопартийно допитване за президентските избори. На заседанието на Националния съвет на партията бяха одобрени и въпросите за допитването.

В периода между и 27 юни и 3 юли, социалистите от цялата страна ще отговорят на въпросите, по какъв начин БСП да участва на предстоящите президентски избори - самостоятелно или в коалиция, както и с кои партии е допустимо да преговарят за издигане на общи кандидати за президент и вицепрезидент. АБВ, АТАКА, ВМРО, ДВИЖЕНИЕ 21, ДПС, НФСБ или други партии и организации. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви: 

Ние сме за това, народът да си казва мнението чрез референдуми. И това е най-важният глас при вземането на решенията в политиката. И след като ние смятаме така на държавно ниво, на нас най-много ни отива  да дадем този пример във вътрешно партиен план. Членовете на партията да казват, какво ще правим оттук-нататък. Така, че да изведем от тази наша партийна кампания голямо и държавническото. БСП е партията, която ще слуша народа

БСП предлага налагане на мораториум върху изборните правила, докато по тях не се произнесе Конституционният съд и докато не мине общонационалният референдум.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви:

Моля за вашето решение парламентарната група да внесе предложение за замразяване на всички промени, докато не се произнесат народа и Конституционния съд и за изтегляне на внесените от нас законодателни предложения. Народът и държавността стоят над всичко и никакъв тясно партиен интерес не може да промени това. БСП е отговорна партия, която държи на спазването на принципите на Конституцията и на слушането на гласа на хората.

На заседанието на Националния съвет Нинова коментира, че политическата нестабилност се задълбочава и след разпадането на парламентарната група на БДЦ ще се формират плаващи парламентарни мнозинства. БСП ще инициира общи опозиционни действия с други партии и обществени организации срещу управлението на ГЕРБ. 

Очаква се на пленума да бъде приет пакет от антимонополни закони, както и позиция на социалистите по изборното законодателство, също така и бъде утвърден и съставът на националния предизборен щаб на БСП. Място в щаба вероятно ще получат депутатите Кирил Добрев и Красимир Янков, които в тясното партийно ръководство поеха организационната дейност с партийните структури, както и Костадин Паскалев и социологът Юрий Асланов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24