Отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда

| обновено на 05.06.16 в 13:18
Снимка: БТА

Световният ден на околната среда тази година е посветен на дивите животни. Министърът на околната среда Ивелина Василева призова хората да алармират, ако станат свидетели на незаконен трафик на животни:

Установени са случаи за опит за незаконен трафик на диви животни, трафик на папагали Жако. Бяха иззети от бракониери 60 броя и върнати обратно в Африка, за да се върнат в дивата природа. Бяха заловени 600 броя шипоопашати костенурки. Имаше опит за незаконен превоз. Те бяха върнати обратно в природата. Полагаме грижи за защитените животни, които бяха използвани в цирковете - тигри, лъвове, които вече са настанени в удобна среда. Още 14 броя мечки, които за последните две години и половина са настанени в зоопаркове, или места, където да се чувстват в среда, близка до естествената, бяха иззети, тъй като бяха експлоатирани или държани в клетки, в места, неподходящи за отглеждане. Установяват се опити за превоз и търговия със защитени видове птици или техни яйца. Когато това бъде установено, вече е предмет на разглеждане от компетентните органи, защото е наказуемо по смисъл на наказателното право.

Министър Василева взе участие в детски празник, посветен на природата, който се проведе в Борисовата градина в София.

Неправителствената организация "Световен фонд за дивата природа" отбелязва днешния Международен ден на околната среда с акция "Чиста природа". Ученици на възраст от 7 до 18 години ще участват в забавни игри, с които се цели да се изграждат полезни навици за опазване на природата.

В Плевен днес е третият ден от детския фестивал "Кайлъче фест“, посветен на днешния Световен ден на опазването на околната среда. Проектът на фондация "Диря" е финансиран от община Плевен. Габриела Борчева разказа за "Хоризонт":

Всичките ни работилници за кукли, картички, рисунки, игрите, накитите, ще бъдат свързани с това, че всички сме част от природата. Децата го усещат и го знаят и ще го споделим ние с тях, и те с нас, посредством творчеството, като ще ползваме материали, които обикновено изхвърляме, а можем да претворим в много красиви неща. Например пластмасови бутилки, които да се превърнат във фенери, саксии, лампиони. Ще имаме работилница "Посей живот" и всяко дете тази година ще насади цвете или билка и ще си го гледа вкъщи. Идеята на фестивала е да стане ежегоден. Догодина да се посадят дървета и да обособим една детска градина, за която да се грижат децата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24