Съдът остави за постоянно в ареста Ценко Чоков и групата от Галиче

| обновено на 07.06.16 в 18:55
Снимка: БГНЕС
Специализираният апелативен съд остави за постоянно в ареста Ценко Чоков, сина му Мартин и останалите четирима от групата на кмета на Галиче. Те са обвинени в рекет, лихварство, побой и отвличания. Магистратите взеха решението си въпреки, че бяха затрупани от благодарствени писма от съселяни на Чоков.

Според съда, доказателства по делото, събрани в 18 тома, стигат за обоснованото предположение, че задържаните са извършили престъпленията, за които са обвинени. Трите апелативни спецсъдийки обаче имаха съмнение единствено за това кой е лидерът на организираната престъпна група - Ценко Чоков или синът му Мартин. Преценката на съда беше, че лидерството не е ясно изразено и много по-често тази функция е заемал кметският син.

На тези тези на прокуратурата защитниците отговориха с обвинение, че са изградени на основата на клюки, жалби и на сигнали с автор политическият опонент на Чоков на последните избори за Галиче - Веселин Тушинов. По думите на адвоката на кмета на село Галиче - Иво Найденов, клиентът му е жертва на селска драма с главен герой политическият опонент на вечния кмет на последните местни избори.

Адвокат Иво НайденовВижте, ние тука в момента сме в една селска драма, където един кандидат-кмет не е успял, който написа една камара жалби, не напразно казах на първата мярка, че Ценко Чоков не е проверяван само от НАСА, подчерта още адвокатът.

Найденов заедно с другите адвокати на шестимата задържани пледира за свободата на клиентите си. Близо час те и основно Найденов представяха пред съда положителни характеристики и подписки в подкрепа на своите клиенти.

Освен професионални благодарности за различни безкористни, по думите на адвокат Найденов, дарения на местната църква, на местната детска градина, имаше и такива за дарения на физически лица:
Това лошо ли е, че Ценко Чоков го е направил? Лошо ли е, че той си е дал от неговите средства, след като някой друг не е дал? Може би по този начин той им влияе да гласуват пет мандата за него?

Адвокат Иво Найденов разказа и за подкрепящо кмета благодарствено писмо от местен свещеник, който разказал за даренията, които кметът е направил през годините и се оплакал, че някой свалил табелката:
След неговото задържане една група лица са извършили един вандалски акт, като са отишли и са изкъртили надписа, че Ценко Чоков е дарител.Самият той не желаеше да представям такива доказателства, но в крайна сметка трябва да се разбере, че това не е някакъв звяр, и той не управлява селото , видите ли, само с тояги.

За да убеди съда, че кметът на Галиче не е такъв, какъвто го описват прокурорските свидетели, Иво Найденов връчи на съда и характеристика за кмета, издадена от неговия колега от Бяла Слатина, и подписка от 400 жители на село Галиче в подкрепа на Чоков, благодарствени писма от майки, на които е плащал таксата на децата им в детска градина и още няколко писма за направени от арестувания кмет дарения. В подписката негови съселяни казват, че не ги е страх от него, и че не той, а други са вандалствали в селото.

На твърденията на защитата, че Чоков и останалите са в ареста по клюки и слухове, прокурор Биляна Дукова отговори с нов том свидетелски разпити и разпознавания. Тя отхвърли категорично твърденията, че прокуратурата разследва Чоков под обществен и медиен натиск. Биляна Дукова влезе и в задочен спор и с оплакването на адвоката на Чоков, че политическа е първопричината за ареста на кмета на Галиче.
Не мога да определя  нито едно дело за каквото и да било престъпление като селска и битова драма, подчерта прокурор Дукова.

Оставен окончателно в ареста дългогодишен кмет на Галиче вече се проверява за имотни престъпления. В схемата, според държавното обвинение, е и общинският съветник от ДПС Касъм Касъмов, който прекара първите 72 часа в ареста с Чоков, но излезе на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение.

Ще се разследва начина на придобиване на имотите в село Галиче. Тези, които той има като собственост и тези, които той обработва дали е законосъобразно
, обясни още прокурор Биляна Дукова.

Чоков и още осем души бяха арестувани при акция на МВР и ДАНС на 26 май. Обвиненията срещу тях са за участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания, спрямо хора, които са вземали заеми и не са ги връщали. Ценко Чоков е обвинен и като ръководител на групата и за нанасяне на лека телесна повреда. Синът му - Мартин, освен за участие в групата, е обвинен и за хулиганство. Преди около седмица по-долната инстанция реши Ценко Чоков и още петима души да останат в ареста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24