БНР и Столичната община със съвместна кампания "С колело до работа"

В двора на Българското национално радио беше дадено началото на кампанията "С колело до работа", която се организира съвместно със Столичната община. 11 служители на радиото ще могат да се придвижват до работното си място с предоставени от Центъра за градска мобилност велосипеди, в продължение на 6 седмици. Според работещи в БНР предимствата на придвижването с колело са много:

Всички знаем предимствата -  първо е здравословно, второ – опазват се природата и въздухът, който дишаме. Трето – наистина е най-бързо придвижването и за паркирането е много лесно.

Няма по-голямо удоволствие от това да се идва на работа с колело. По улиците наистина има вече едно толериране на велосипедистите.

Водещата на предаването "Хоризонт до обед" Валерия Николова също идва на работа с колело:Снимка

Когато съм с колелото имам време да помисля за най хубавите неща в живота, не се ядосвам за трафика, наслаждавам се на гледките, които виждам. Велосипедистите трябва да имат своето място в София, трябва да имат удобствата да пътуват с велосипед, а не да се чувстват излишни.

По време на откриването беше пусната в експлоатация новомонтирана иновативна велостойка и бяха предоставени 11 тестови велосипеди, сред които сгъваем и електрически модел.

В следващите седмици с колело на работа ще идва и Петя Зунгурлиева, репортер в радио София:

В следващите шест седмици ще се придвижваме с колело от и до работа. Смятам, че е отговорност на всеки да опазва околната среда, а и също така това е отговорност и към самите нас. По този начин ние водим и по-здравословен начин на живот.

Генералният директор на БНР Александър Велев и заместник-кметът Дончо Барбалов дадоха старт на кампанията
На старта на кампанията в двора на БНР присъства и заместник-кметът на София Дончо Барбалов:

В последните  години се изграждат велоалеи. Имаме изградени 60 стойки за велоколелета. Провежда се в момента процедура за организиране на публична система за наемане на колелета под наем, така че правиме максимално възможното все повече хора да използват велосипеди в града. Следващите години продължаваме с нашите усилия. Навсякъде, където има възможност, ще изграждаме велоалеи.


На работа с велосипед днес дойде и генералният директор на Българското национално радио Александър Велев:

Днес дойдох с велосипед на работа и с удоволствие ще го правя, когато мога, защото живея сравнително близо, на около 5 километра.  С колелото стигам по-бързо, отколкото с кола. По-екологичен транспорт няма от колелото. То е полезно за здравето. Така че препоръчвам на всеки да ползва колело, когато е въможно, за да се придвижва до работа, до магазина, до където и да било и да спортува.


"С колело до работа" е кампания за популяризиране на велосипедния транспорт сред служители на водещи компании в София. Инициативата е част от Европейския проект FLOW, финансиран по програма "Хоризонт 2020".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24