Реакции на българските политици след вота на британците

| обновено на 24.06.16 в 13:49
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ прогнозира отрицателен ефект за България и по-малките държави при излизане на Великобритания от Европейския съюз:

В случая съм изненадана от голямата разлика в гласуването – над милион граждани на Великобритания са подали за излизане от ЕС. Това също ще има проблем в самата Великобритания, защото не само ефектът върху ЕС, но ефектът е и върху тяхната държава. Знаете, че в Шотландия имаше референдум, Северна Ирландия също има възможност да подеме тази тема.

Антони Тренчев от Реформаторския блок посочи, че резултатът от гласуването е лоша новина:

Намираме се на неразчертана карта, не е ясно какво ще стане. Трябва да сме спокойни и рационално да отреагираме. Изходът от този референдум не е обвързващ. Първо, английският парламент трябва да се произнесе, а лидерите трябва отговорно да се противопоставят на популистките заигравки както във Франция, така и в Холандия, така и в целия ЕС. 

Според Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт гласуването на британците трябва да бъде мощен стимул за реформи в ЕС: 

Лично аз смятам, че този звучен шамар върху европейската бюрокрация ще отпуши онези реформи, за които настояват редица европейски страни. Третата икономика е Великобритания, ако и във Франция тръгне един подобен процес, тя е втората икономика в Европа, няма как да продължи ЕС по този начин. България реално погледнато, за разлика от Великобритания, има повече ползи от членството в ЕС, отколкото търпи загуби.

Правителството да защити интересите на българските граждани, които работят и учат във Великобритания, поиска БСП. Корнелия Нинова каза още, че веднага трябва да се анализира как вотът на британците ще се отрази на икономиката на Европейския съюз и в частност на страната ни и да се вземат необходимите мерки:

Това е урок за Европейския съюз и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията.

Според Любомир Кючуков от АБВ днес е черен ден за Европейския съюз.

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ резултатите от референдума на британците е урок за всички политици:

За да се постигне една по-дълбока мотивация за по-голяма интеграция в Европейския съюз, която да доведе развитието на Европейския съюз до такова ниво, че Европейският съюз да стане лидер в световната политика.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров се готви нещо лошо за Европейския съюз:

Щом Англия се измъква от Евросъюза, значи нещо лошо се готви. Аз така го тълкувам. Всички други двойни стандарти, които прилага Евросъюзът, с пренебрежителното отношение, което има към България, говорят, че ние може би ще се чувстваме по-добре икономически извън Евросъюза.

Подробностите чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24