Майкъл Гоув: Вярвам, че съм правилният човек за лидер на консерваторите

Майкъл Гоув
Снимка: БГНЕС

Британският министър на правосъдието Майкъл Гоув заяви, че желанието му да стане лидер на консерваторите и следващ премиер е продиктувано от увереност, че той е човекът за този пост, а не от лични амбиции.

Въпреки спекулациите, че Майкъл Гоув е подложен на силен натиск да се откаже от кандидатурата си, министърът на правосъдието днес официално стартира кампанията си за нов лидер на Консервативната партия и премиер на страната. Той заяви, че иска да стане премиер, защото може да промени Великобритания за добро. Гоув обеща да намали имиграцията като блокира свободното придвижване на хора и като задели допълнително 100 милиона паунда седмично за здравеопазването, ако бъде избран.

Междувременно медиите продължават да обсъждат предателството на Гоув спрямо другия лидер на Брекзит, Борис Джонсън, който вчера изненадващо оттегли кандидатурата си. Интернет издания поместиха карикатура, в която, като в древноримска трагедия, Борис Джонсън е с окървавен гръб, зад него надничат Майкъл Гоув и Тереза Мей с ножове в ръце, а текстът гласи: И ти ли, Бруте!.

Гоув отблеляза днес, че когато е стигнал до извода, че Борис Джонсън не е верният човек за поста, сърцето му е подсказало, че той самият трябва да се кандидатира. Кризата продължава и в опозиционната Лейбъристка партия, където през следващите дни се очаква Анджела Йигъл и Оуен Смит да оспорят лидерството на Джереми Корбин, който отказа да подаде оставка, въпреки гласувания му вот на недоворие и оставките на повечето от членовете  от кабинета в сянка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Майкъл Гоув

Майкъл Гоув обяви кандидатурата си за лидер на консерваторите

Британският министър на правосъдието Майкъл Гоув обяви кандидатурата си за председател на Консервативната партия и премиер, предаде Би Би Си. Той беше един от основните лидери на кампанията за напускане на Европейския съюз и по думите му, следващият..

публикувано на 01.07.16 в 14:06
Майкъл Гоув

Гоув: Великобритания трябва да договори условия за Брекзит

Британският министър на правосъдието Майкъл Гоув смята, че Великобритания трябва да договори условията за излизането си от ЕС, преди да задейства процедурата. Гоув е един от кандидатите за следващ премиер. Той заяви, че ако заеме поста, няма да бърза с..

публикувано на 01.07.16 в 07:15
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24