Президентът посочи енергетиката като най-тежко засегнатия от корупция сектор у нас

Плевнелиев подкрепи антикорупционния закон и нарече корупцията "допълнителен данък за достъп до публични услуги"

| обновено на 04.07.16 в 18:28
Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев посочи енергетиката като най-тежко засегнатия от корупцията сектор у нас. 
Това стана на форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията и озаглавен: "Завладявяне на държавата: противодействие на административната и политическата корупция".  
В поредния си годишен доклад неправителствената организация отчита увеличаване на административната и политическата корупция, въпреки предприеманите през годините законодателни и организационни мерки.  
Според доклада нивата на административната и политическата корупция тръгват нагоре след 2011, като пикът е през 2014 година, когато на власт беше кабинетът на Пламен Орешарски, коментира един от анализаторите Руслан Стефанов.
Корупцията не може да бъде въпрос на няколко "гнили ябълки", а по-скоро е системен проблем.
Според данните, по време на кабинета "Орешарски"  23,3 процента от пълнолетните признават, че са участвали в корупционни сделки поне веднаж през изминалата година. Този политически момент анализира и президента Росен Плевнелиев.
Мандатът на правителството на Орешарски беше еднозначно определено от изследователи и анализатори като период с най-висока степен на завладяване на държавата, което доведе до арогантна и непоносима злоупотреба с власт.  
Анализът на държавния глава обаче се върна далеч преди протестната 2013-2014  
 според когото обаче в по-дългосрочен назад във времето аспект - най-поразена от корупцията се е оказала енергетиката.

Всеки българин трябва да плаща за провалените проекти от "Големия шлем" със силен корупционен заряд.  

Ако можехме да отсеем проекти като "Белене", "Цанков камък", КТБ, фалиралите банки през 1996 -1997-а година, съсипаната приватизация и всички десетки милиарди, преминали през ръцете на държавата, къде щяхме да сме днес, попита риторично президентът.

Една държава не би била суверенна без либерализация на енергийния пазар, каза държавният глава .
Държавният глава нарече корупцията "допълнителен данък за достъп до публични услуги".

Президентът подкрепи проекта за Закон за противодействие на корупцията и предупреди, че той няма как да проработи, ако е плод на компромис.

На форума, посветен на проблемите на корупцията, държавният глава беше категоричен, че антикорупционният закон може да осигури легитимна база за борбата с това явление. Вицепремиерът Меглена Кунева пък напомни, че той не е панацея и има два основни инструмента:

Конфликт на интереси, проверка на имущество, това е, което може този закон и го може по висшите етажи. Това е, което ще направим.

Тревога от констатациите в доклада на ЦИД изразиха вътрешният и правосъдният министър Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева:

Най-важната цел, според мен, трябва да бъде това да не воюваме с държавата си. 
Той наистина трябва да брани държавата си. Тук не става въпрос за едни пари, както обикновено се случва, тук става въпрос да  отвоюваме държавата си и аз се надявам, че наистина ще има много хора, които да работят за това.
За нерегламентирани контакти между  политици и магистрати говориха председателят на ВКС Лозан Панов и членът на ВСС Соня Найденова.
За констатираното от доклада на Центъра за изследване на демокрацията политическо влияние върху органите на Темида призна председателят на ВКС Лозан Панов с конкретен пример:
Когато член на ВСС и член на ВКС получава есемес с уклончиво съдържание от министър-председателя, минути преди важно гласуване, свързано с разкриването на политическо влияние върху ВСС, то получателят на есемеса трябва да направи така, че ясно да се разграничи от подобен тип взаимоотношение и твърдо да отстои своята свобода. В крайна сметка политиците  достигат до там, докъдето им се позволи.
За нерегламентирани магистратско-политически контакти говори и члена на ВСС Соня Найденова, самокритично към съдебния кадрови орган, но и към политиците.
Защото във всичките години на прехода употребиха съдебната власт като се опитваха, както законодателно, така и неформално да я деформиратп като създадоха ВСС, съда и прокуратурата възможности за олигархична форма на влияние, чрез които да се реализират, както външни, така и вътрешни въздействия, а това прави съдебната власт по-слаба и неспособна да се бори с корупцията.
Соня Найденова разкритикува и прокуратурата за признатия от нея неуспех в разследването на високата корупция. Заради това признание от центъра за изследване на демокрацията предлагат  създаването на независим от обвинител номер едно антикорупционна прокуратура, предложение, което на няколко пъти досега беше отхвърлено от магистрати и политици.


От звуковия файл можете да чуете репортаж на Силвия Великова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24