Контролът върху имиграцията остава в центъра на кампаниите на Тереза Мей и Анджела Ледсъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тереза Мей и Андреа Ледсъм, които се борят да оглавят Консервативната партия и британското правителство, предвиждат затягане на правилата за установяване на Острова на гражданите на Европейския съюз.

Малко повече от две седмици, след като загрижеността от имиграцията накара много британци да подкрепят Брекзит в проведения референдум, вътрешният министър Тереза Мей и заместник-министърът на енергетиката Андреа Ледсъм обещаха ограничаване на свободното движение на граждани от организацята.

В интервю за "Таймс" Андреа Ледсъм заяви, че хората, идващи на почивка или за бизнес, или за сътрудничество в сферата на науката, ще могат пак да идват, но за да получат правото на престой или работа ще се нуждаят от разрешително. Тя допълни, че всеки европейски гражданин, дошъл след 9-и септември, когато ще бъде избран новия лидер на консерваторите, може и да не получи възможността да остане във Великобритаиня, защитаван от законите на ЕС.

В интервю за "Дейли телеграф" Тереза Мей заявява, че ще промени правилата за свободно придвижване на хора. Отговаряйки на изявление на бившия министър на финансите Кен Кларк, че тя е много трудна жена, Тереза Мей каза, че следващият мъж, който ще научи това е Жан-Клод Юнкер.

Мей спечели над два пъти повече гласове от Ледсъм при гласуването на консервативните депутати. Според проучване на YouGov, тя се радва на по-голяма подкрепа и сред 150-те хиляди партийни членове, които ще излъчат лидера на 9-и септември. 63 процента са за Мей, а 31 са за Ледсъм.

Междувременно Анджела Ийгъл обяви, че открито ще оспорва в понеделник лидерския пост на Джеръми Корбин в опозиционната Лейбъристка партия, след провала на профсъюзите да постигнат сделка. Ийгъл, която подаде оставка като министър на икономиката в сянка, изтъкна, че Корбин се е провалил в опита си да ръководи една организирана и ефективна партия.

В същото време британското правителство отхвърли подписаната от повече от 4 милиона онлайн петиция за нов референдум.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Барак Обама се надява на плавен процес за Брекзит

Американският президент Барак Обама изрази увереност, че Великобритания и Европейският съюз ще договорят плавен процес за Брекзит. Никой няма интерес от враждебни преговори, обясни той на срещата на върха на НАТО във Варшава. Напълно съм сигурен, че..

публикувано на 08.07.16 в 17:52

Повечето анкетирани българи се обявиха за ускоряване на процедурата по брекзит

На 28 и 29 юни лидерите на 27-те страни-членки на ЕС проведоха неформална среща на върха в Брюксел за координиране на общите си действия след оповестяването на резултатите от референдума във Великобритания. Ден по-рано британският премиер в оставка..

публикувано на 07.07.16 в 13:05

Страховете за последствията от Брекзит доведоха до двегодишен връх на златото

Златото поскъпна днес с 1% и удари най-високи нива за последните две години, докато инвеститорите търсеха сигурност при подновените опасения на пазарите след решението на британците да напуснат ЕС. Спот цената на жълтия метал достигна най-високи..

публикувано на 06.07.16 в 09:02
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24