Преглед на печата

"Деца за 10 училища се изнесоха в чужбина", пише на първа страница"Монитор". За една учебна година зад граница са заминали 9 784 ученици. Други близо 3900 са отпаднали от училище заради слаб успех, отсъствия или по семейни причини.

"Армията е на пост. 50 командоси бдят денонощно", декларира пред "24 часа" началникът на Генералния щаб на Българската армия, генерал Константин Попов. Той съобщава, че заедно с МВР започват предварителна подготовка за създаване на програми съобразно новите задачи на борбата с тероризма. Генерал Попов казва още, че от ръководството на армията предлагат увеличение на заплатите, като правят промени на индексите.

От Агенцията за приходите са съобщили за "Труд", че са заловили 6 тона нелегално внесено от Румъния козе мляко, пътуващо за мандра в област Разград. Целта на контрабандата е да се спести ДДС при продажба на сиренето на вътрешния пазар, поясняват данъчните служители.

В интервю за "Стандарт" Любомир Дацов от новосформирания Фискалрен съвет коментира, че са нужни буфери в бюджета пред вид външни фактори. Според него все по-голямата роля на държавата в обема инвестиции е притеснителна.

"Доходността на пенсионните фондове продължава да пада", пише "Капитл дейли". За една година средният резултат на фондовете е намалял от 5 % на 1,77 на сто.

Заради отглеждането им от телевизора децата у нас проговарят на английски език, пише "Телеграф". Вестникът цитира констатации на специалисти логопеди. Първите думи на децата се появяват с около година по-късно от приетата доскоро за норма възраст от година и 6 месеца. Това се дължи на смартфона и таблета, обясняват запознати.

"24 часа" пише, че Реформаторският блок договаря генерал и художник за номинация за президентските избори. Става дума за генерал Съби Събев, съветник на президента, проф. Велислав Минеков, не е за пренебрегване и Слави Трифонов, пише вестникът.

Стоян Мавродиев, все още председател на Комисията за финансов надзор, чийто мандат изтече преди месец, заявява в интервю за "Труд": "Решението ми да не се кандидатирам за втори мандат е лично". Той отчита, че е направил разпознаваема комисията в обществения живот, че е успял да я утвърди като институция, която регулира небанковия сектор в страната.

Държавата дава 18 милиона лева за Агенцията за борба с градушките, каза директорът на институцията инж. Ваньо Славеев в интервю за "Монитор". Според Славеев земеделците трябва да плащат такса за защита от градушки.

"Общинските дружества продължават да са  хранилка на партийни кадри и роднини", пише "Земя".

"Дума" предлага интервю с д-р Десислав Тасков, директор на болницата в Каварна. Той алармира, че профилактиката в малките населени места е почти невъзможна. От българско-румънската граница, в продължение на десетки километри, няма здравно заведение, констатира той.

"Нито един политик у нас няма да има достойнството да се извини за лъжите, с които забърка България в Ирак", пише в коментара си във вестник "Сега" Светослав Терзиев.

Седем страни ще участват във фолклорния фестивал в Пловдив, който ще е от 1 до 5 август, информира "Сега". Специален гост ще е гръцката асоциация "Каракачани - Тракия". Входът за спектаклите в античния театър ще е свободен.

"Стандарт" предупреждава: "Пикът на магнитните бури е днес".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24