Фермери от Ситово смятат, че причина за смъртта на животните им е замърсената вода

Снимка: БГНЕС

Продължават мерките за ограничаване на заразата с антракс в Силистренското село Ситово след обявеното огнище на болестта в края на миналата седмица. 26 са мъртвите животни, за които беше установено, че са заразени с болестта. През настоящата седмица няма нови случаи.

Фирмата за млечни продукти в силистренското село е санкционирана за замърсяване на околната среда с отпадъци от производството. Според фермери животните умират, защото пият замърсена от млекопреработвателното предприятие вода.

Само за няколко дни във фермата на Веселин Василев от село Ситово са умрели 17 крави и телета. Въпреки официалното обяснение за зараза с антракс фермерът твърди, че истинската причина за мора е силно замърсената околна среда от местната мандра:

В цялото дере мандрата си изпуска мръсната вода и го залива с мръсотия. Това е от години. Първо, в единия язовир, после се прави второ дере и него го залива, трето и четвъртото вече отива към асфалта в посока "Сребърна". Ако не тази година, догодина ще отиде в "Сребърна". Всичко е залято, няма жаба, няма риба, всичко е умряло. То цялото е пасище е там и то заля всичко. Тези животни не може без да пият от тази вода.

От години хората в Ситово се оплакват от мръсното дере и неработещата пречиствателна станция.

То е страшна работа долу. Язовири, дерета, всичко е залято. Проблемът е от години, но не могат да му направят нищо, защото той си плаща и се оправя работата. Пречиствателната станция не работи, всичко отива долу, директно заминава. Цялото село, всички негодуват, обяснява Веселин Василев.

При последната си проверка миналата седмица екоинспекторите са констатирали, че отпадъците от производството на млечни продукти не се преработват, а изтичат в селското дере. Собственикът на мандрата е санкциониран. Направено е предписание пречиствателното съоръжение да бъде почистено и въведено в експлоатация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24