Процедурата, наричана „лични разговори“ според Ернст Ингмар Бергман

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Този човек е един от малкото филмови режисьори, може би единственият в света, който успя да каже за човешката същност толкова, колкото казаха Достоевски и Камю, Кшищтоф Кешловски.
Фондът на Радиотеатъра може да се похвали с една солидна колекция върху произведения на Бергман, повечето от които са драматизации или радиоверсии на неговите литературни сценарии, а най-старата ни радиопостановка „Градът“ от 1978 г., под режисурата на Асен Шопов, е направена по текста на радиопиесата на Бергман The City, написана през 1951 година. Най-новата продукция е „Есенна соната“ от 2013 г. с режисьор Милена Кубарелова. Произведенията на Бергман, дори тези, които първоначално излизат като романи, дори тези, които са замислени и издадени като киносценарии някак много лесно, леко и охотно стават радио. Тяхната многопластовост, фрагментарност, лаконичност и логика на монтажа, заложена още в замисъла, са същностно радиофонични.
Лични разговори (Private Confessions, на шведски Enskilda samtal) е най-напред книга, а след това и филм, режисиран от Лив Улман през 1996 г., с премиера в Швеция на 25 декември 1996 г. и с прожекция на фестивала в Кан през 1997 г. в категорията Un Certain Regard (Един особен поглед).

Ингмар Бергман през 1957 г.Лични разговори, Частни беседи, Частни изповеди – според нюансите на превод в различните езици – слагат фокуса върху една духовна практика, която води до споделяне и дискутиране на греха и морални въпроси със съветник имат за цел да постигнат оправдаване и надмогване на греха чрез упование на вярата. В наративно-белетристичен план личният разговор на Бергман е едно от онези изключителни постижения, за които говори Кешловски – внимателно, съсредоточено, прозорливо и ясно, ясно проведено и ясно дефинирано анализиране на човешкия характер. Лични разговори проследява страстно-драматичната история на семеен скандал, провокиран от извънбрачната любовна история на съпругата на шведски пастор и студент по теология през 1920 година. Обременена от чувство за вина и принуждавана от нравите и предразсъдъците на своята среда, главната героиня Ана признава предателството на майка си, свещеника, приятелка и съпруга си, но не може да намери опрощение.
Според киноведа Роджър Ебърт през 80-те години на своя живот, вече в напреднала възраст, Бергман се връща към детството си и тайните на брака на родителите си. И двамата му родители са били здраво потопени в религията и теологията, което не им пречи да правят погрешни стъпки, но след това им съдейства да ги преживяват, достигайки до състояние на истинска агония. Загадките около мотивацията на техните действия в отдалечената във времето им младост са провокацията за създаването на 4 филма – „Фани и Александър“ (1983), „Най-добри намерения“ (1992), „Родени в неделя“ (1994) и последният е „Лични разговори“.
Четенето като радиожанр може да бъде реализирано в широката скала между чистото четене от един глас, през разиграното четене от няколко актьорски гласа до радиодраматизацията със съответно музикално и звуково дизайнерско решение. Този път предлагаме в Радиоколекция драматизация. Александра Василева, Стоян Алексиев, Велислав Павлов, Леонид Йовчев, Мимоза Базова и Юлиана Сайска са актьорите в силния творчески екип на продукцията, събран от режисьора Григор Антонов. И така Бергман в „Радиоколекция“ в продължение на 13 работни дни в обичайния час 21.20.
… Моят постоянен фаворит, защото той олицетворява страст, емоция и има топлина, Франсис Форд Копола.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

„Кошерът“ – документално есе от Огнян Логофетов

Животът се състои от прости неща – малко пари, едно куче, боб за обяд, чаша вино, няколко кокошки, къщата на село.  През 1997 година Огнян Логофетов отива в село Осиково, Смолянска област. Там в мир живеят християни и мюсюлмани. Заедно вдигат сватби, заедно се раждат и заедно си отиват от света. Заедно гледат и пчели. Трябва да си много внимателен с..

публикувано на 01.05.20 в 17:39
Валентин Ганев, Силвия Лулчева, Михаил Михайлов, Пламен Пеев и Христо Симеонов - Риндо (от ляво надясно)

Световноизвестната пиеса „Звезда без име“ от Михаил Себастиан през погледа на Радиотеатъра

Радиотеатърът с удоволствие ви представя премиерата на „Звезда без име“ от Михаил Себастиан. Всички участници в радиопроекта работиха с истинска творческа радост и вдъхновение. Представям ви екипа: Превод: Огнян Стамболиев. Адаптация: Яна Добрева. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев,..

публикувано на 26.07.19 в 10:42

Тъжна сатира за новото време

Пиесата на Георги Василски „Три бири – Ново време“ е тъжна сатира за нещата и събитията, които връхлетяха България през годините на прехода. Връхлетяха, но не уплашиха – компанията, която авторът събира, коментира ставащото с насмешка, понякога с напразни надежди, друг път с ентусиазирани пророчества. Както може да се очаква, от копнежите и бляновете на..

публикувано на 05.07.19 в 10:06

Страдание и надмогване в „Запазена марка“ на радиотеатъра

В седмицата ( 17 - 21 декември ), в която най-силно очакваме коледните празници, започва и тази серия на рубриката „Запазена марка“, която ще звучи всяка делнична нощ от 2 часа през нощта . Общото в петте подбрани произведения този път ще са вярата и надмогването. Но не църковната вяра, дори и не и религиозната вяра в нейния каноничен облик, а вярата,..

публикувано на 16.12.18 в 09:35

Игра на Кредит

На 16 декември 2018 г. от 16 часа предстои да чуете премиерата на радиопиесата „Кредитът“ от каталонския драматург Жорди Галсеран. Галсеран е най-поставяният чужд автор в българските театри през последните няколко години, а предстоящата радиопиеса е първият път, в който негово произведение ще звучи в ефира у нас. Интересът към този автор далеч не е..

публикувано на 14.12.18 в 10:17

Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки. В понеделник (3 декември) , от 0.30 часа , е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове..

обновено на 05.12.18 в 12:13