Мурад Хамид ще бъде предаден на Франция, реши окончателно СГС

| обновено на 16.08.16 в 15:14
Снимка: БГНЕС
Задържаният у нас Мурад Хамид, който е зет на един от атентаторите срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", ще бъде предаден на Франция. Страната го издирва с Европейска заповед за арест заради участие в организирана група за терористична дейност. Решението на Софийския градски съд е окончателно.

Екстрадиция поиска самият Мурад. Съдът му беше дал три дни да реши дали ще се откаже от първоначалното си заявление за незабавно предаване на Франция. Българският съд допусна на френските власти да бъдат предадени всички вещи, които той е носел към момента на ареста му, а те според разкази на очевидци били събрани в една раница.

До фактическото му екстрадиране, което става по специална процедура, при която българските и френските власти се договарят къде, кога и как да бъде предаден 20-годишния студент, Мурад Хамид ще остане в ареста, където, по думите му, е бил подложен на унизително отношение.

От решението на съда става ясно, че той е търсен за провеждане на наказателно преследване за деяние, описано като "участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове, а посоченото в европейската заповед за ареста на Хамид престъпление е "тероризъм".

Според френските закони го заплашват до 10 години затвор.

Разследващи във Франция посочват, че след като при задържането му в България не е носел никакъв багаж, то това е основание да се смята, че е действал с най-малко един съучастник.

На делото в Софийския градски съд миналата седмица Хамид отрече да се е занимавал с терористична дейност и се оплака, че е обвинен несправедливо и само по съмнения. Тогава той изрази надежда, че френските власти ще проведат разследването по адекватен начин, за да стане ясно, че няма нищо общо с джихадистки групировки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Заподозреният в тероризъм Мурад Хамид от Франция поиска сам екстрадиция

Задържаният на българско-турската граница Мурад Хамид , когото Франция подозира в терористична дейност, сам поиска да бъде незабавно екстрадиран от България. В началото на съдебното заседание Хамид поиска то да бъде гледано при закрити врата..

обновено на 10.08.16 в 16:11
Румяна Арнаудова

Получена е Европейска заповед за арест срещу Мурад Хамид

Задържаният зет на един от атентаторите срещу френското списание "Шарли ебдо" е влязъл в България с влак от Сърбия, като е декларирал, че идва за едноседмична почивка.   Два дена по-късно Мурад Хамид напуска безпроблемно страната, но е задържан от..

обновено на 08.08.16 в 13:51
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24