Преглед на печата

"МВР търси сътрудници за лов на бежанци", пише вестник "Сега" на първа страница. Еврокомисар Кристалина Георгиева предрече цунами от мигранти, ако не предприемем адекватни мерки.

Водещото заглавие на "Дума" съобщава за огромен ръст на мигранти в бежанските центрове. Очаква се 2016 година да е рекордна по брой бежанци у нас.

"Свалят банковите такси през февруари", пише "Стандарт", като се позовава на съобщение на БНБ. Централната банка прие наредба в синхрон с европейска директива, според която ще има тарифа с осреднени размери. Освен това, БНБ ще има безплатен сайт, на който ще могат да се виждат и сравняват цените на всички банки.

"Труд" съобщава за ново археологическо откритие – голямо тракийско селище, на площ от 15 декара, в подножието на Четиньова могила в Средна гора.

Евростат отчете, че в България, заедно с Германия, се наблюдава бързо намаляване на неработещите и неучещите младежи. Тревожен факт обаче е, че една четвърт от младите българи нито учат, нито работят, пише на страниците на "Труд".

"Търсят се гимназисти с професия, а ВУЗ-овете бълват висшисти", констатира заместник-министърът на образованието Диян Стаматов в "Стандарт". Ако млад учител повишава квалификацията си, може да повиши и заплатата си със 100-150 лева, пояснява той. Стаматов уверява, че новите учебници по история за пети клас ще са готови за началото на учебната година.

В цялата държавна администрация пилеят за глупости парите, с които трябва да ни информират, пише в рубриката си "Наблюдател" вестник "Сега". Последният скандален пример за това е обществената поръчка на просветното министерство за 2 милиона лева за рекламни материали, сред които запалки и плажни хавлии.

Месец преди началото на учебната година, в повече от 600 училища и детски градини се прави ремонт, в държавните училища ремонтите са предимно неотложни и аварийни заради липса на пари. За това пише "Монитор". Това означава, че всяка осма сграда на училище или градина у нас се ремонтира.

Психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева заявява в интервю за "Монитор": "Подрастващите все повече се обръщат към моделите на здравословното хранене". Тенденцията е положителна, защото става дума не само за поддържане на идеална фигура, а и за истински интерес към по-добро здраве, коментира тя.

Според годишната класация на неправителствената организация "Бертелсман" България остава със слаб властови капацитет, съобщава "Капитал дейли". Най-висока оценка има страната ни за екополитика, в средните места сме по показател икономическа политика и в дъното – за социалните стратегии. Анализът включва 41 държави.

"България започва догодина преговори за еврото", пише с въпросителна"24 часа". Заради добрите резултати от стрес тестовете на банките е възможно преговорите да се ускорят.

Две хиляди фалшиви адреса в столицата бавят линейките на "Спешна помощ", пише "Телеграф". По данни на директора на Центъра за спешна помощ в София д-р Георги Гелев, спешно се търсят кадри за попълване на свободните места в центъра.

Септември ще е по-топъл и по-сух след 18-и, прогнозира синоптикът Петър Янков в интервю за "Труд". Според него на Балканския полуостров не се усеща глобалното затопляне. До края на август валежи и захлаждане се очаква в средата на следващата седмица.

"Земя" пише, че романът "Време разделно" на Антон Дончев ще бъде преведен и на китайски. Досега той е преведен на десетки чужди езици. Вестникът цитира интервю на Иван Гранитски – директор на издателство "Захари Стоянов".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24