България чества 131 години от Съединението

| обновено на 06.09.16 в 10:08

България празнува 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Денят ще бъде отбелязан с празнични концерти, църковни служби и военни ритуали в цялата страна. 

Център на тържествата е Пловдив, където на този ден през 1885 година военни части и четата на Чардафон Велики арестуват поставения от османците губернатор и обявяват Съединението.

Тържествата започнаха сутринта с молебен в катедралния храм „Света Богородица“. По обяд на площад „Съединение“ посрещнаха участниците в Международния мемориален маратон, които ще пробягат 24 километра, стартирайки от центъра на град Съединение. Вечерта пред Военния клуб в Пловдив комитет "Родолюбие" ще представи възстановка на събитията от 6-и септември 1885 година.

В Регионалния исторически музей ще бъде представена специална изложба. Тази година експозицията е наречена "Пловдив по пътя към модерния свят“, посветена на историята на града от Освобождението през 1878 година до втората половина на 20-и век.

Кулминацията на празника е тържествена заря-проверка на площад "Съединение" от 20.30 часа. Церемонията ще бъде предавана пряко по БНР. Очаква се да присъства председателят на Народното събрание Цецка Цачева и много други официални лица.

Тържествата  по случай 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България в Пазарджик ще започнат в 11.00 часа с празничен концерт на площад „Константин Величков“. В същия час във Велинград ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме. Програмата включва парад-дефиле на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав. Организиран е и благотворителен спектакъл.

В Ямбол отбелязването на Съединението ще започне в 10.00 часа с изпълнение на Ямболския духов оркестър на площада пред Общината. В 10.30 часа е началото на тържествената церемония с ритуал по издигане на националния флаг, празнично слово на кмета Георги Славов и благодарствен молебен. В ритуала ще участват представителни части от военни формирования на Ямболския гарнизон. Честването на Съединението ще продължи с шествие по централните улици на града до Паметника на загиналите за националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържествен ритуал и концерт на площад "Възраждане" в Плевен ще бележи днешния ден. Общоградското тържество е от 11 часа пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк в градската градина. Вечерта на сцена "Водна каскада" с рок концерт започва националната кампания на група „Хоризонт“ и родни музиканти под мотото: „Изпей “Обичам те“ на български“. Копие на Манифеста на Александър Батенберг за Съединението и брой на издавания от Захари Стоянов вестник „Борба“ са част от ценните експонати, които жителите и гостите на Плевен могат да видят в Регионалния исторически музей в града.

Вратите на музея са отворени за посещение днес, а в експозициите могат да се видят експонати, свързани с днешната дата – 6-и септември.

В Ловеч отбелязват годишнината с концерт „Вечните песни на България“ и „Урок по родолюбие“. В шатри, разположени на централния площад, посетителите могат да се докоснат до оръжие от 19 век, униформи и войнишки принадлежности. За учениците са подготвени занимателни игри, свързани със Съединението.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24