Почитаме паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

София отбелязва своя празник с разнообразни прояви

| обновено на 17.09.16 в 17:39
Снимка: БГНЕС
Православната църква почита днес паметта на светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. 
Това е и денят, в който отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят. 
На този ден отец Христо Пудин от църквата "Св. Наум Охридски" в столичния кв. "Дружба" пожела:  
Дано тоя празник донесе на всички много любов, много надежда и несъмнена вяра, че това е най-важното и значимото за нас, човеците.

Българската столица празнува своя празник. По официални данни в София  живеят над 1 милион души и градът е 15-и по големина в Европа. Девизът на града е "Расте, но не старее". 17-ти септември е обявен за празник на София с решение на Столичния общински съвет на 25 март 1992 г.

В присъствието на българския патриарх Неофит бе отслужен тържествен водосвет по случай празника на столицата. По традиция пред църквата "Света София" се проведе и официалната церемония по издигане на знамето на града.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави гвардейците по случай Деня на София. В днешния ден да бъдем по-мъдри, призова кметът на София Йорданка Фандъкова:

Всяка стъпка напред се дължи на всеки от вас, който работи, учи, възпитава децата си, живее тук. Благодарна съм за търпението, подкрепата и доверието, без които нищо не можем да направим

Нашата обща задача е да съхраняваме и пазим постигнатото. Вярвам, че заедно ще успеем да отговорим и на новите предизвикателства пред града ни, като гарантираме стабилното развитие и сигурността на гражданите. Нашето минало ни задължава да го пазим и да разкриваме потенциала му, а в нашето настояще са перспективите на София като динамичен, технологичен град, който привлича и вдъхновява своите млади хора. Град, който се развива като град на знанието и духовността.

По-рано кметът заяви:

Историята на града е историята на неговите хора. Този град не е построен за един ден, а за хиляди години. Градът ни може да се гордее с това, че тук се раждат идеи, които са променяли и които променят страната ни и цяла Европа. Наша отговорност е да правим града удобен за хората, отговорен към младите, даващ възможности за развитие. Честит празник! Бъдете здрави и нека Бог пази София.

Четирима души, допринесли за развитие на София, сред които певицата Поли Генова, получиха Почетен знак на Столичната община по повод празника на града. На днешната тържествена сесия на Столичния общински съвет академик Стефан Воденичаров и Негово превъзходителство Шаул Камица Раз, бивш посланик на Израел у нас, станаха почетни граждани на София. Значката на града бе връчена на шестима души, сред които и актрисата Илка Зафирова. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков посочи:

Въпреки извънредно шарения състав на този Общински съвет, в който са представени 15 политически партии, ние търсим и намираме съгласие по повечето важни за София теми. Спорове и различни гледни точки има. Слава Богу, че е така, докато те са в конструктивен дух. Искам да благодаря за това на всички политически партии в съвета и на политическите групи, в които те са обединени.


В 18.30 ч. в Софийската опера ще бъдат връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата,.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24