Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Ще се боря светът да е по-сигурен", е водещото заглавие на "Стандарт", което всъщност е цитат от изявление на Кристалина Георгиева. Тя беше номинирана от правителството за поста генерален секретар на ООН. Първото изслушване ще е в понеделник.

България с двама кандидати за ООН, докато цели континенти нямат нито един, пише вестник "Сега" на първа страница. Решението на правителството беше подкрепено и от президента, уточнява изданието.

"Дума" отделя първата си страница на темата с коментари: "Външният министър Даниел Митов не знае как да вкара Кристалина Георгиева в ООН, португалският президент недоумява как така кандидат се включва за "последните 100 м от маратона".

"Кристалина срещу Ирина вече не е наша игра, а игра на големите в света", пише "24 часа". Вестникът припомня,че първата страна в тази ситуация е била Норвегия, през 1947 година. Тогава единият от кандидатите на скандинавците, Трюгве Ли, оглавява ООН.

"Труд" пише: "България може да се окаже с двама кандидати", защото Бокова е категорична, че остава в надпреварата.

"България става по-малко конкурентна", информира "Капитал дейли". Данните са от доклада на Световния икономически форум. Корупцията и липсата на адекватно обучени кадри са сред основните проблеми на бизнеса в страната.

"Телеграф" цитира инженера по топлотехника Димитър Тодоров, че всички изравнителни сметки, които ни изпращат от топлофикациите, са грешни. Вестникът обяснява подробно мотивите за това твърдение и информира, че е подаден сигнал до главния прокурор.

"Стар асфалт оставя колите без спирачки", това е водещата тема на "Монитор". Битумът трябва да се подменя на всеки десет години, за да има добро сцепление, а кръпките по платното могат да завъртят автомобила. Коментарът е на специалисти от браншовата асоциация "Пътна безопасност".

"24 часа" представя Цецка Цачева и още седем души, които са фаворити на ГЕРБ за президент. Сред тях са Йорданка Фандъкова и министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

"Ставаме хъб за бежанци", пише "Труд". Правителството откри три нови центъра. Вицепремиерът Румяна Бъчварова вчера оповести това решение на правителството, като увери, че новите центрове ще са от затворен тип, ще ги изграждаме с пари от Европейския съюз.

"На границата нищо не работи, но има 160 милиона евро за харчене", пише в коментар вестник "Сега". И още един коментар там, озаглавен :"Някой нарочно отглежда глупава нация или как Толстой и Миленко, че и ООН се оказаха по-важни от живота, който живеем".

"Монитор" предупреждава, че Брекзит повишава изискванията спрямо чуждестранните студенти във Великобритания. По данни на специалисти, една пета от абитуриентите ни желаят да станат висшисти в чужбина.

От 12 ч. на 4 октомври започва поредната кампания за така наречената "зелена карта", която осигурява легален престой и работа в Съединените щати,  пише "Стандарт". Новата процедура изисква от кандидатите актуална снимка, попълва се електронен формуляр. Не се приемат заявки, изпратени по пощата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24