Солидно повишение на икономическо доверие в ЕС и негов пострецесионен връх за България

Икономическото доверие в Европейския съюз отскочи през септември много рязко от неговото близо двугодишно дъно, регистрирано през август, като в същото време данните на ЕК за България отчитат повишение на икономическото доверие до най-високо ниво от октомври 2008 година, когато стартира световната финансова и икономическа криза.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, нарасна през септември до 105,6 пункта, след като месец по-рано падна до 103,8 пункта, достигайки най-ниско ниво от септември 2014 година. По този начин икономическото доверие в региона успя почти напълно да възстанови загубите си от предходните два месеца, които се дължаха до голяма степен на шока, предизвикан от решението на британците в края на юни да напуснат ЕС.

Повишението на този важен икономически показател за ЕС е по-солидно, отколкото на аналогичния индекс за еврозоната, тъй като през септември икономическото доверие във Великобритания отчита подобрение за втори пореден месец до 104,6 пункта след неговия драматичен срив през юли до 102,6 пункта (най-ниско ниво от юни 2013 година) като първа реакция на решението за Brexit.

Последното проучване на Европейската комисия отчита нарастване на доверието във всички основни сектори на икономиката. Индексът, измерващ доверието в индустриалния сектор на ЕС, се повиши до -2,2 пункта от -4,1 пункта през август; индексът, оценяващ доверието в сектора на услугите - до 9,2 от 8,5 пункта; този, оценяващ доверието в търговията на дребно – до +1,2 пункта от -0,3 пункт месец по-рано и индексът, определящ доверието в строителния сектор – до -12,0 от -15,9 пункта.

Подобрение регистрира и потребителското доверие в 28-те страни - членки на ЕС, като през септември този индекс нарасна до -6,4 пункта от -7,7 пункта през август, докато аналогичният индекс за Великобритания отскочи дори по-силно до -1,7 пункта от -7,5 пункта месец по-рано и спрямо неговото дъно от -9,2 пункта, ударено през юли – веднага след вота в подкрепа за Brexit.

Според Европейската комисия важният показател за икономическото доверие на България бележи рязко повишение до нов пострецесионен връх. Индексът на доверие в българската икономика нарасна през септември до 107,0 пункта от 105,3 пункта през август, достигайки най-високо ниво от октомври 2008 година насам – когато стартира световната финансова и икономическа криза. По този начин индексът на икономическото доверие в нашата страна остава стабилен над важното ниво от 100 пункта за двадесети пореден месец, след като в края на 2014-а успя да изплува за пръв път над това водоразделно ниво.

Повечето индекси за отделните сфери на българската икономика също бележат подобрение. Понижение до 16,5 пункта от 19,9 пункта месец по-рано отчита единствено индексът, оценяващ икономическото доверие в сферата на услугите, докато индексът, измерващ доверието в индустриалния сектор, нарасна от -1,4 пункта до 0,7 пункта (най-високо ниво от януари насам), индексът за търговията на дребно се повиши до 18,6 от 17,8 пункта, а аналогичният индекс в строителството – до -17,1 пункта от -24,3 пункта.

Подобно на данните за целия ЕС, последното проучване на ЕК отчита подобрение и на индекса, измерващ потребителското доверие в България през септември до -24,8 пункта от -26,8 пункта през предишния месец, достигайки най-високо ниво от септември 2008 година

Данните на Европейската комисия за България не се различават съществено от подобно проучване на Националния статистически институт, оповестено по-рано днес, според което общият показател на бизнес климата стабилизира през август на равнището от юли и недалеч от близо 8-годишния връх на показателя, достигнат през юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10

Доверието на британските потребители се възстанови през септември обратно към нивото от преди Brexit

През септември потребителското доверие във Великобритания продължава да се възстановява за втори пореден месец от дъното, достигнато през юли като първа реакция на Brexit и в началото на есента успя да се върне обратно към нивото от преди британския референдум, на който беше гласувано за напускане на ЕС, показва последно проучване на компанията..

публикувано на 30.09.16 в 10:40

НСИ отчита стабилизиране на стопанската конюнктура в България през септември

Общият показател на бизнес климата в България остава през септември на равнището си от август и недалеч от близо 8-годишния връх на показателя, достигнат през юни, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността, строителството и в..

публикувано на 29.09.16 в 12:24

Матео Ренци: Brexit ще бъде много труден процес

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че изпитва респект към решението на британците да гласуват за напускане на ЕС и че Brexit ще бъде "много труден процес", но подчерта, че всяко едно споразумение не би трябвало да даде на Великобритания по-преференциален статут спрямо този на останалите държави, извън Съюза. Би било невъзможно да се..

публикувано на 29.09.16 в 11:30

Увеличение на брутния външен дълг на България през юли до близо 35 млрд. евро

В края на юли 2016 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,8915 млрд. евро (76,7% от прогнозния БВП), като се повиши с 803,1 млн. евро (с 2,4%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,0885 млрд. евро (77,2% от БВП) и нарасна спрямо година по-рано със 180,4 млн. евро (с 0,5% спрямо юли 2015-а година),..

публикувано на 28.09.16 в 13:00

НСИ: Поредно увеличаване на пътуванията на българи зад граница и на посещенията на чужденци у нас

Пътуванията на български граждани зад граница и на посещенията на чужденци в нашата страна бележат поредно добро увеличение през август спрямо година по-рано главно поради засилване на движението от и към страните от Европейския съюз, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Пътуванията на българи в чужбина през август 2016..

публикувано на 28.09.16 в 12:41