Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто.

Понижение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 2,4% и в преработващата промишленост – с 0,4%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ е отчетено повишение с 0,1 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през август с 2,7% в сравнение със същия месец на 2015 година и след спад с 4,3% през юли, като цените в добивната промишленост падат с цели 9,1%, в преработващата промишленост – с 2 на сто и при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ – понижение с 4,1%.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през осмия месец на 2016 година е с 0,2% под равнището от юли, когато беше отчетено понижение с 0,1% и регистрира спад с 2,7% на годишна база (спрямо август 2015) след понижение с 3,8% през предходния месец.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, според който инфлацията (потребителските цени, или индекса CPI) в България през август остана без промяна спрямо юли и регистрира спад на годишна база с 0,3 на сто.

Днешните данни за производствените цени не са предпоставка за по-трайно измъкване на българската икономика от дефлацията и стагфлацията, в която тя се намира от октомври 2015 година насам.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Доверието на британските потребители се възстанови през септември обратно към нивото от преди Brexit

През септември потребителското доверие във Великобритания продължава да се възстановява за втори пореден месец от дъното, достигнато през юли като първа реакция на Brexit и в началото на есента успя да се върне обратно към нивото от преди британския референдум, на който беше гласувано за напускане на ЕС, показва последно проучване на компанията..

публикувано на 30.09.16 в 10:40

Солидно повишение на икономическо доверие в ЕС и негов пострецесионен връх за България

Икономическото доверие в Европейския съюз отскочи през септември много рязко от неговото близо двугодишно дъно, регистрирано през август, като в същото време данните на ЕК за България отчитат повишение на икономическото доверие до най-високо ниво от октомври 2008 година, когато стартира световната финансова и икономическа криза. Индексът,..

публикувано на 29.09.16 в 13:55

НСИ отчита стабилизиране на стопанската конюнктура в България през септември

Общият показател на бизнес климата в България остава през септември на равнището си от август и недалеч от близо 8-годишния връх на показателя, достигнат през юни, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността, строителството и в..

публикувано на 29.09.16 в 12:24

Матео Ренци: Brexit ще бъде много труден процес

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че изпитва респект към решението на британците да гласуват за напускане на ЕС и че Brexit ще бъде "много труден процес", но подчерта, че всяко едно споразумение не би трябвало да даде на Великобритания по-преференциален статут спрямо този на останалите държави, извън Съюза. Би било невъзможно да се..

публикувано на 29.09.16 в 11:30

Увеличение на брутния външен дълг на България през юли до близо 35 млрд. евро

В края на юли 2016 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,8915 млрд. евро (76,7% от прогнозния БВП), като се повиши с 803,1 млн. евро (с 2,4%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,0885 млрд. евро (77,2% от БВП) и нарасна спрямо година по-рано със 180,4 млн. евро (с 0,5% спрямо юли 2015-а година),..

публикувано на 28.09.16 в 13:00

НСИ: Поредно увеличаване на пътуванията на българи зад граница и на посещенията на чужденци у нас

Пътуванията на български граждани зад граница и на посещенията на чужденци в нашата страна бележат поредно добро увеличение през август спрямо година по-рано главно поради засилване на движението от и към страните от Европейския съюз, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Пътуванията на българи в чужбина през август 2016..

публикувано на 28.09.16 в 12:41