Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Вестниците пишат за Кристалина Георгиева, която напуска Европейската комисия и се връща на работа в Световната банка. Интерпретацията на "Труд": "Както "Труд" писа, Меркел ни изработи и взема бюджета на Европейския съюз. Кристалина аут, Юнкер дава ресора на германеца Йотингер, Плевнелиев плонжира за мястото в Брюксел.“

Водещото заглавие на "Дума": "Съединените щати си прибраха Кристалина Георгиева".

"Телеграф" пише: "Кръгът "Капитал" се прицели в поста еврокомисар, Росен Плевнелиев се пробва за позицията.“

"Сега" цитира електронното издание "Политико", според което в близките дни предстоят още рокади в Еврокомисията.

Надежда Нейнски върти дипломация с танци и ревюта, пише "Труд". Работният ден на посланика ни в Турция, "преминава между фитнеса и козметичния салон", е заявил съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. От формацията настояват за отстраняването на Нейнски от поста.

Другата обща тема за централния печат днес е откритият в  нашата акватория на Черно море нефт.

Заглавието на първа страница на "Стандарт" е, че фирмата, която проучва територията, френската "Тотал", е съобщила добрата новина в отчета си за третото тримесечие на годината, поместен в специализиран сайт. Доколко находището е перспективно, щестане ясно чак след втория сондаж.

"Монитор" пояснява, че собственици на акции в "Тотал", освен французи, са австрийската компания OMV и испанската "Репсол".

"24 часа" припомня, че договорът на консорциума с българското правителство е до 2019 година.

"Прибират с 20 процента по-малко картофи", информира "Стандарт". Качеството им е добро, но на пазара повечето ще бъдат вносни, обясняват производители. На едро, картофите тази година са по-скъпи с десет на сто.

"24 часа" цитира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който потвърждава информацията, че наблюдението над страната ни ще отпадне до 2019 г. Това е написал самият Юнкер в писмо до премиера Бойко Борисов. В писмото той обещава подкрепа за правителството ни в съдебната реформа.

Всеки втори занаят у нас умира, съобщава "Монитор". Китайски стоки - ментета допринасят за бързото изчезване на занаяти като иконописване или производство на ножове. Появяват се нови, но няма как да се регистрират според европейските изисквания, оплакват се майстори.

"Задоволяваме се с местни критерии и битовизираме изкуството", казва в интервю за вестник "Сега" диригентът и композитор проф. Пламен Джуров.

В седмичния "Банкер" има коментар за оповестения проектобюджет за догодина, който е озаглавен "Връщат държавата в центъра на играта".

Водещата тема за седмичния вестник "Капитал" е как да продължим напред, след като през последните 25 години България и целият бивш социалистически блок претърпяха шоков срив на населението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24