Между 10 и 15 хиляди души ще упражнят правото си на глас в Бурса

Девет са изборните секции, в които могат да гласуват около 50-те хиляди имащи право на глас там

| обновено на 06.11.16 в 12:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният ни консул в Истанбул Ангел Ангелов съобщи пред БНР, че към десет часа българско време в Истанбул са гласували 1165 души, а в Бурса, където е най голямата изселническа общност - 1430. Желаещите да участват в референдума са около една трета от гласуващите за президент на България. Заради извънредното положение в Турция полицейнската охрана около избирателните секции е видима. Униформени проверяват с ръчни скенери желаещите да упражнят правото си на глас.

Според професор д-р Юксел Йозкан, председател на Федерацията на изселниците от балканските страни "Балгьоч", независимо от драстичното намаляване на броя на секциите в сравнение с парламентарните избори през 2014 година, между 10 хиляди и 15 хиляди души ще упражнят правото си на глас в Бурса. Общността на българските турци в 3-милионния град наброява около 150 хиляди души, от които близо 50 хиляди имат право да гласуват за български президент. На парламентарните избори преди две години 22 хиляди са упражнили правото си на глас. Тогава обаче секциите в града и околностите му са били 42, докато сега са девет.  Гласуването на изборите за български президент и националния референдум на територията на Турция започнаха в седем часа местно време, шест часа българско. В секцията, която е разположена в консулската ни канцелария в Бурса, първият избирател влезе секунди след отварянето. Попълването на декларация, че е пълнолетен, че не е осъждан и че няма да гласува на друго място, маркирането на бюлетините за изборите и за референдума и пускането им в урните му отне 19 минути.

Недоволство от изискването в секциите в Турция за изборите за български президент да се говори само на български език изрази председателят на федерацията на изселниците от балканските държави "Балгьоч" Юксел Йозкан пред пратениците на българските медии. Причина за това стана забележка към сина му от член на секционната избирателна комисия в консулската ни канцелария в Бурса.

Милиони български граждани живеят извън България, извън родината си по различни причини - по политически причини, по икономически причини, но важното е, че тези хора са граждани на България и днеска идват да гласуват, за да осъществят гражданския си дълг. Синът ми е роден тук, не знае български, знае английски. Вие бяхте свидетели какво стана, като гласуваше синът ми. Това не е приятно. Аз осъждам такива отношения, това е нетолерантно, каза Юзкан и допълни, че "Балгьоч" ще продължат да помагат за провеждането на изборите.

Федерацията "Балгьоч" помага чрез свои доброволци за гладкото протичане на изборите тук. Те попълват декларациите на избирателите, които не са се регистрирали предварително за участие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24