Сигнал за контролиран вот в село Петко Каравелово е обявен за неоснователен

| обновено на 13.11.16 в 18:12
Сигнал за контролиран вот в село Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш, е обявен за неоснователен.

Според жалба от политическа централа, три леки коли и микробус са превозвали до секциите хора от ромската "Дълбока махала".

Според Районната избирателна комисия транспортирането на гласоподаватели не опорочава изборния процес и не е доказателство за контролиран вот. 
Първи жалби за купуване на гласове има и в Благоевград. Сигналите са препратени към прокуратурата и разследващите органи. 
Седем сигнала са подадени в Районната избирателна комисия от граждани, чието право за гласуване е оспорено от секционни комисии в Благоевград. В тях се твърди, че хората са заличени от избирателните списъци, тъй като на първия тур са били в чужбина и не са могли да гласуват. От РИК са инструктирали комисиите как да проверят дали жалбоподателите са записани в избирателни списъци в друга държава и ако не са, да бъдат допълнени в съответните секции. Първа жалба е получена и за купуване на гласове.

Бум на жалби за купуване на гласове във Видинско. Десет сигнала за нарушения са постъпили в Районната избирателна комисия - Видин от началото на изборния 
ден. Някои от тях са изпратени до прокуратурата.  Жалите са подадени паралелно от представители и на двете политически сили, участващи в изборите. Комисията се е произнесла по всички. Някои от тях са изпратени по компетентност до прокуратурата, каза председателят на Районната избирателна комисия във Видин Павел Петков. Пет от жалбите, постъпили в комисията, са за купуване на гласове. За сигналите, препратени до прокуратурата, говорителят на Окръжната прокуратура във Видин Владислав Влашев
Девет общо са сигналите. Два са прекратени веднага и по седем се извършва проверка в момента.

Една от жалбите е за Кулското село Извор махала. Кметският наместник се намирал в магазина близо до секцията за гласуване. Според жалбоподателя, кметът въздействал пряко върху избирателите, като по този начин контролирал вота и нарушавал Изборния кодекс.

13 сигнала за купуване на гласове има подадени в полицията в Сливен. От 11-те жалби по електронната поща до Районната избирателна комисия, повечето са за купуване на гласоподаватели. Няма задържани граждани. 3 преписки са изпратени до прокуратурата, 2 са отказите за образуване на досъдебно производство. По 8 от случаите прокуратурата работи, 1 от жалбите е препратена до РИК. Съставени са 4 предупреждения на граждани, че за купуване и продаване на гласове ще носят наказателна отговорност, съобщиха от областната полиция. 12 са жалбите до РИК, получени по електронната поща. Сред тях има за сигнали за купуване и продаване на гласове в селата Гергевец, Сотиря, Злати войвода, Селиминово, Градец, както и в кв. „Комлука" в Сливен. Две от жалбите са изпратени в сливенската районна прокуратура.

Районната прокуратура в Пещера проверява сигнали за купуване на гласове, каза за "Хоризонт" окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Постъпили са два сигнала в Пещера за закупуване на гласове. Касае се за сигнал, който е постъпил на телефон 112, че се продават гласове в циганската махала "Луковит" в Пещера. В момента се извършва проверка. Малко по-късно Районната прокуратура ще се произнесе
.

На телефон 112 е постъпил и сигнал за контролиран вот в Батак и селата в района. Официална жалба е изпратена и в Районната избирателна комисия:

Осман Мурадов, общинският съветник, и Осман Балакчъ агитират пред 6-а секция. Шофьорът на Мустафа Козаров, на кмета, със служебната кола превозва гласоподаватели. Шофьорът на кмета на Батак, пак със служебната кола, Илия Вълчинов, превозва гласоподаватели
.

Сигналите се проверяват.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Невена Петрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24