Нинова: БСП няма да участва в правителство, ако мандат бъде даден на трета политическа сила

| обновено на 26.11.16 в 15:53

Конгресът на БСП  ще е 4 и 5 февруари, реши Националният съвет на партията. Най-висшият форум ще приеме нова предизборна платформа на партията, новата коалиция, с която тя ще се яви на предстоящите парламентарни избори и промени в устава. Социалистите няма да участват в правителство, ако мандат бъде даден на трета политическа сила след ГЕРБ и БСП - обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя повтори и позицията си, че БСП няма да участва с партийни кадри във формирането на служебен кабинет нито на президента Росен Плевнелиев, нито на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Партията ще иска въвеждане на мажоритарен избор със смесена система в резултат на проведения национален референдум. Нинова каза, че резултатите от референдума са показали също така, че хората очакват обновление в партиите. С готвените промени в устава БСП ще даде пример именно в тази посока. Една от идеите е ограничаване до 3 на броя на мандатите на депутатите-социалисти, за да могат да влязат и нови лица в парламента. Новата коалиция, с която БСП ще се яви на изборите, ще бъде различна от досегашната БСП "Лява България", в която влизат общо 13 формации. Нинова заяви:

Намирам за некоректно поведение на наши партньори, които на парламентарни избори се явяват в коалиция с нас, но когато дойде време за местни избори, за кметове и общински съветници, те издигат самостоятелни листи, самостоятелни кандидати за кметове и на много места играят срещу кандидатите на БСП, заяви Нинова пред пленума на партията, на който присъстваха новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна ЙотоваРумен Радев и Илияна Йотова благодариха за извоюваната победа на президентските избори на социалистите, които ги подкрепиха. 

Корнелия Нинова направи анализ на резултатите и подчерта, че сред причините за победата са грешки на основния опонент в надпреварата - ГЕРБ във вътрешната и външната политика, както и воденето на позитивна директна кампания без задкулисие и срещи с хората. Нинова подчерта, че основният извод е, че ГЕРБ не са непобедими, но че тепърва от партията се очакват важни решения. Нинова заяви:
Смятаме, че ако всички институции, държавни мъже и жени, спазват Конституцията и законите на страната, така, както са разписани процедурите в тази ситуация, политическа криза не може да има и няма да бъде допусната. Нашата цел е предсрочни парламентарни избори, тяхното спечелване с една сериозна, ясна, категорична и аргументирана предизборна платформа.
Лидерът на БСП повтори и позицията си, че партията няма да участва с кадри във формиране на служебен кабинет нито на президента Росен Плевнелиев, нито на новоизбрания държавен глава Румен Радев. 
БСП свиква заседание на Конгреса си на 4 и 5 февруари, реши Националният съвет на партията. Дотогава комисии ще подготвят нова предизборна платформа на партията, новата коалиция в която БСП ще се яви на предстоящите парламентарни избори, както и промени в устава на столетницата. 
Лидерът на партията Корнелия Нинова изрази позиция, че народните представители от левицата трябва да имат ограничение от три мандата в парламента.  
Целта на всички тези промени е промяната в БСП като отговор на гласуването на хората на референдума. Имам виждане да се намери вариант да се ограничат броя мандати на народните представители. С уважение към опитните колеги, с желание да се ползва приемственост, да помогнат на млади, които бихме предложили в парламентарната група, но смятам, че част от очакванията на хората са за обновление в партиите и в тази посока.
Пленумът, който приключи, реши в Изпълнителното бюро на партията да влязат нови трима члена - Стоян Мирчев, Вяра Йорданова и Иван Ченчев. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24