Военно-окръжната прокуратура разследва длъжностни лица от Министерството на отбраната

| обновено на 29.11.16 в 18:06

Софийската военно-окръжна прокуратура разследва поръчка за обзавеждане на ведомствени жилища на Министерството на отбраната от 2009-а година. Досъдебното производство е срещу  неустановени длъжностни лица от Изпълнителната агенция "Социални дейности".
Обществената поръчка, след правителственото решение за закупуване на жилища за военни от София, Пловдив, Благоевград, Хасково и Карлово, стартира когато министър на отбраната е Николай Цонев. Те трябва да бъдат обзаведени, поради което е подписано рамково споразумение  между търговско дружество и агенция „Социални дейности". Мебелите са произведени, платени, подписан е приемателно-предавателен протокол. Част от тях тръгват към ведомствените жилища. Но в края на 2009 година:
Започва една кореспондентска война, елате да си вземете мебелите. Нашият предмет на доказване, защо едни мебели не са потърсени и струват два милиона и триста хиляди лева и вече не може и да бъдат намерени по голямата част от тях, описа положението говорителят на военната прокуратура Елин Алексов
Междувременно министър вече е Николай Младенов. Сагата продължава при Аню Ангелов, Тодор Тагарев и в първите месеци на Ангел Найденов. През  това време са се сменяли и шефовете на специализирана агенция. Колко и на какво ниво са възможните отговорни:
Не мога да конктретизирам нито лица. Хората, които би следвало да вземат решение, те се намират на отговорни постове, всичко това ние ще проверим до каква степен е ангажиран съответният министър. Кой, какви документи е прочел, какво е резолиран върху тях, защо е бавено, кой е крил, ако има доказателства, че някой умишлено е скривал всички тези неща, това се нарича престъпление против правосъдието и той ще получи съответното наказание. Това са един широк обем от данни, които може да бъдат превърнати в доказателства, може и да се окаже, че въобще не е така.
И че виновните са други, казаха прокурор Алексов и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Разпиляване на имущество, собственост на Министерство на отбраната, за около 2 132 000 лева – това е последицата от престъплението. Разследването е образувано по материали от извършена от ДАНС проверка, при която е установено, че след проведена обществена поръчка за обзавеждане за служебни жилища от фонда на Министерството на отбраната на 12 септември 2009 година  е било сключено рамково споразумение  между търговско дружество и Изпълнителната агенция "Социални дейности" на Министерството на отбраната. То е било за обзавеждането на 179 ведомствени жилища на обща стойност малко над 3 700 000 лв. Обзаведени обаче са били само 85 от тях. Останалите вещи са  оставени на съхранение в складове на изпълнителя по договорите в продължение на повече от три години и половина. Дългият престой е довел до повреждане и даже до унищожаване на голяма част от обзавеждането. Междувременно срещу изпълнителя по договора е открито производство по несъстоятелност, уточняват от прокуратурата, отново без да съобщят кой е той.

Разследваният период обхваща мандата на трима министри на отбраната – Аню Ангелов, министър в първия кабинет на Бойко Борисов, Тодор Тагарев, министър в служебния кабинет на Марин Райков, и първите месеци на Ангел Найденов, който оглавяваше министерството в правителството на Пламен Орешарски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24