ЕК откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки

Министерство на финансите: България е изпълнила в срок задълженията си за въвеждането на новите европейски директиви

| обновено на 08.12.16 в 19:19
Европейска комисия

Еврокомисията откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки.

Също така Брюксел предупреди страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако за 2 месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията.

Българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Освен това те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, обясниха от Еврокомисията.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. "директива за борба с киберпрестъпността". Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. Законодателството изисква също от София да укрепи уредбата за обмен на информация при атаки и осигурява обща европейска наказателноправна рамка за тази област. България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението.

За БНР говорителят по вътрешния пазар Лусия Каудет обясни, че страната ни не е въвела в срок една от последните 3 промени в европейските директиви, които модернизират правилата за по-прозрачно възлагане на търгове с публични средства:
Целта на законодателството е да гарантира прозрачност при всички обществени поръчки до определен финансов праг. С него се дава равен шанс на всички фирми да се конкурират в конкурсите, принципни мерки за предотвратяване на корупция и единни правила за ефективното харчене на парите на данъкоплатците. Тези принципи вече важат за България от 2014г насам и ние контролираме тяхното прилагане. Но последните поправки в законодателството, които страната ви трябва напълно да транспонира, модернизират системата – позволяват се повече електронни системи, по-малко бюрокрация, но също така , обществените поръчки се съобразяват с общите цели в областта на околната среда, социалната политика и иновациите.

Европейската комисия настоява България и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. Директива за борба с киберпрестъпността.

България е изпълнила задълженията си за въвеждането на новите европейски директиви за обществените поръчки в срок, заявиха за "Хоризонт" от Министерството на финансите. Новооткритите процедури по новите правила, които са изцяло съобразени с европейските директиви, са над 4 500.

От министерството допълват, че страната ни е една от малкото европейски държави, които са успели да приведат законодателството си в сроковете, поставени от Брюксел. Крайният срок е бил 18 април тази година, а в България промените са приети от парламента още през февруари и са влезли в сила с цялата необходима поднормативна уредба на 15 април.

Директивата за концесиите е внесена като законопроект в Народното събрание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24