Стотици хора все още са блокирани в колите си между Бургас и Карнобат

Връзката Карнобат - Айтос е възстановена

| обновено на 31.12.16 в 13:10
Снимка: БГНЕС

Бедственото положение обявено в Бургаска област остава след часове на коли, блокирани заради катастрофи и снегонавявания. Стотици  все още са блокирани в колите си между Бургас и Карнобат .Ток няма в десетки села. Повече от 15 часа млади и възрастни са блокирани по пътя Бургас-Карнобат:

Направен е пробив за колоната от автомобили край с. Миролюбово и пътят към Айтос и Бургас вече е достъпен . Автомобили напускат мястото, където бяха блокирани от снощи.  Има още няколко автомобила, които ще бъдат изтеглени с МТ-ЛБ към Айтос, каза областният управител Вълчо Чолаков:

В другата посока, доколкото разбрах, пробивът също е направен. След като трасето бъде освободено от коли, поддържащата фирма ще изчисти пътя и ще го поддържа чист през цялата останала част на денонощието.

Желателно е все още да не се използва този маршрут. Обходите от и за Бургас са през Средец и Елхово. Затворени са Айтоския и Ришкия проходи. Десетки села в областта са без електроенергия.

Заради затворените пътища в Бургаско беше променен и графикът на автобусите от Централната автогара в София. Първият автобус за морето е планиран за 14 ч.,когато се очаква автомагистрала „Тракия” да бъде отворена. Влаковете в страната се движат със закъснение,  съобщават от БДЖ.

Повече от три часа бяха блокирани  пътниците във влака от София за Варна. Причината е повреда в локомотива. Те престояват на гара Люляково в очакване на работещ локомотив, с който да продължат пътя си

Закъсали по пътя хора са настанени в детски заведения и хотели в Карнобат, Айтос и Бургас.

Напредваме, но е трудно, каза областният  управител на Бургас Вълчо Чолаков:

На места, където автомобилите са се опитали да се изпреварят, има две колони, които допълнително затрудняват разчистването на блокадата за преминаване. Опитваме се да помогнем с каквото можем.

Карнобат е блокиран от всички посоки. Три села са без ток, заяви кметът Георги Димитров: 

Капсулирали сме се тук. Оправяме се по някакъв начин! Грижим се за евакуираните хора! Някои от тях настояват да се връщат при колите си, обаче то е невъзможно, защото там са много големи задръстванията. Аз бях в 4 часа сутринта в преспите, в капана на Айтос, успях да се измъкна. Такова чудо видях за първи път. Просто нямаше път! Помагахме си взаимно няколко шофьора, обаче след нас е затворен пътят с още един камион. Проблемът дойде от шофьорите.

Тежката техника изтекли ТИР-овете. Фадромите стоят край Айтос, каза градоначалникът Васил Едрев:

Ние избутваме автомобилите, за да могат да потеглят. Една голяма част от тях нямат въжета. Не са готови за зимни условия.

Пратихме техника в Айтос. При нас бедстващи няма, но 12 села са без ток, обясни кметът на Руен Исмаил Осман:

Вятърът все още много силно духа и навява.

Ток няма и в няколко поморийски села, но пътят от Поморие за Ахелой вече е отворен.

Вече е възстановена е връзката между Карнобат и Айтос, съобщи за "Хоризонт" Георги Златев от Агенция пътна инфраструктура:

Всички автомобили от участъка между двата града се насочват към Айтос или към Карнобат. Автомобилите от Карнобат могат да изчакат там, докато бъде обработена и почистена автомагистрала "Тракия" и да предприемат вече своето пътуване към Бургас или към София. На всички останали, които възнамеряват да правят пътуване в Източна или Североизточна България, препоръчваме да не се предприемат тези пътувания до нормализиране на обстановката. Всички автомобилисти да търгват на път с достатъчно гориво и да се информират за състоянието на пътищата, по които пътуват, на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура".


Участъкът от магистрала "Тракия" в Ямболска област и отсечката между "Петолъчката" и село Лозенец са годни за движение при зимни условия, но видимостта е ниска поради обилния снеговалеж и силния вятър, който образува преспи.   Заради закъсали тирове до селата Саранско и Войника, временно е затворен пътят за Бургас през Средец. Остават затворени АМ "Тракия” след пътен възел Зимница и пътната отсечка между  Петолъчката и Карнобат. Единственият алтернативен маршрут за Бургас е пътят Елхово- Болярово- Средец- Бургас

По пътя Силистра - Шумен е забранено движението на товарни автомобили над 10 тона. Поради навявания е затруднено движението между дуловските села РУйно и Яребица, Овен и Окорш и отсечката към силистренското село Главан. Междуградските автобуси се движат по график. Ришкият проход остава затворен. За всички пътища в Шуменска област има забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Третокласната пътна мрежа е трудно проходима. Затворени са отсечките Каолиново - Царев брод, Секулово- Църквица, Никола Козлево - Пет могили, Цани Гинчево - Никола Козлево, Векилски - Орляк. Затворени са пътищата към Велино, Н. Козлево, Друмево.

Улиците в Шумен са проходими и се разчистват, но ситуацията по пътищата извън града е тревожна. Непроходим е пътят до с. Друмево. Затворен е и този до Велино. Разчиства се пътяj към Черенча. Трудно се пътува към Новосел, Средня и Салманово.  В община Велики Преслав снежната покривка е около 10 сантиметра, но на местата с навявания достига 80. Превозването на хляб и стоки от първа необходимост е осигурено навсякъде. В община Върбица снежната покривка е 70 сантиметра, без навяванията. Всички пътища са проходими, съобщи заместник-кмета Бейсим Мустафа.


Снежната покривка в Прохода на републиката е над 40 сантиметра. Автомобилите и тировете се пропускат на етапи, за да може старопланинският път да се почиства и обработва. Закъсалите са изтеглени. Критични ситуации няма, каза областният управител проф. Пенчо Пенчев.

Във високопланинската община Елена снежната покривка достигна 70 см. Кметът Дилян Млъзев е издал заповед движението да се осъществява само с вериги.

Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия. Единственото ограничение е в община Тополовград, където всички  автомобили трябва да са с вериги. Тази сутрин временно е било затруднено движението по АМ”Марица”, където тежкотоварен автомобил се е завъртял и е препречил пътя. Той вече е изтеглен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24