Стотици населени места в страната са без ток

ЕСО: Активирани са част от резервните мощности, произвеждащи ток

| обновено на 06.01.17 в 21:00
Снимка: БГНЕС

Заради тежките зимни условия без ток са 208 населени места в страната. Най-много - 190 от тях, са в Североизточна България. От "Енерго Про", която обслужва района, съобщиха, че най-тежка остава ситуацията в Силистренско и в района на Добрич. Възстановено е захранването в областите Велико Търново, Габрово и Търговище.

17 села в югоизточната част на страната също са без ток. Те са в Сливенско, Старозагорско и в района на Хисаря, каза Петър Костадинов от И Ви Ен:

Имаме частичен проблем с достъпа в района на Котел. За три от населените места сме осигурили генератори за през нощта, защото е ясно, че няма да можем да възстановим захранването.

Само едно населено място във Врачанска област е без захранване, съобщи Борислава Луканова от ЧЕЗ.

400 души от котeлското село Стрeлци остават тази нощ без ток заради невъзможност екипите на ЕВН да достигнат до тях. В Сливенска област 10 села остават без ток. Хората от село Стрелци са предупредени, че тази нощ ще останат без ток. Утре сутринта технически групи се очаква да достигнат до селото с АТВ-та или моторни шейни. Снегопочистващата техника е отворила пътя до Медвен и на хората е доставен хляб. Пуснат е токът в Жеравна, Нейково и Ичера. Затворен остава пътят до село Кипилов. Затворен е и пътят от републиканската пътна мрежа Котел-Омуртаг. В Нова Загора шест села продължават да нямат ток, но пътищата там са проходими при зимни условия. Силен страничен вятър затруднява почистването на подбалканския път в района Твърдица. Там също няколко села остават без ток. В Сливенска община също има села без ток и продължава отстраняването на авариите.

В Министерството на енергетиката денонощно могат да се подават сигнали, свързани с енергийната система на страната на телефон - 02/926 32 94
През целия ден в стотици населени места имаше прекъснато електрозахранване заради тежката метеорологична обстановка, съобщиха за "Хоризонт" от трите електроразпределителни дружества.
С близо 1/3 е скочило потреблението на парно отопление в столицата. От "Топлофикация София" казаха за "Хоризонт", че на час се произвеждат около 1600 мегавата топлоенергия. Дружеството има и около 1400 мегавата резервни мощности, които да използва, ако е необходимо. В момента няма аварии, но "Топлофикация София" е осигурила 20 резервни екипа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24